Takk for meg, Brussel!

I disse dager takker vi av vår studentpraktikant, Willem Leendertse. Han kom ned til et ganske nedstengt Brussel i januar, men fikk heldigvis en skikkelig smakebit av livet i EU-boblen utover våren. Willem har vist stor interesse for EU og VNBs arbeid, og har sørget for mye latter og god stemning på kontoret. Han har med andre ord vært et strålende tilskudd dette halvåret. Til høsten går turen til Erasmus-utveksling i Nederland. Vi ønsker Willem masse lykke til på ferden videre.

I denne artikkelen kan du lese hva Willem sitter igjen med etter praktikantoppholdet sitt.

Denne uken avslutter jeg praktikantoppholdet hos Vest-Norges Brusselkontor. Jeg ser tilbake på fem spennende og innholdsrike måneder.

Så glad blir man av å være praktikant hos VNB! (eller kanskje det var påskesjokoladen?) 😉

Brussel er himmelen for politikknerder, og med studiebakgrunn fra sammenliknende politikk fant jeg meg fort til rette. Det har vært forfriskende å legge fra seg akademiske artikler, og istedenfor se den politiske verdenen fra innsiden. I Brussel ser man Europapolitikken utspille seg fra første rad. Kommissærer og statsledere er ikke lengre fjerne navn, men mennesker man ser og hører på konferanser og nettverksarenaer. Det har gjort at jeg har fått et langt mer personlig forhold til EU, og en større interesse for Europapolitikken generelt.

I løpet av praktikantoppholdet har jeg fått prøve meg på mange forskjellige arbeidsroller. Jeg har blant annet fått overvåke og analysere politiske saker, fått ansvar for kommunikasjon via sosiale medier, planlagt og koordinert besøk, og til tider holdt innlegg om EU og kontoret for besøkende grupper. Jeg vil særlig trekke frem arbeidet med nyhetsbrevet «Brusselnytt» som en nyttig erfaring. Det har fordret at jeg holder meg oppdatert på aktuelle saker for leserne våre, og at jeg formidler EUs satsinger og politikk på en god og forståelig måte. Arbeidet med nyhetsbrevet har dermed fungert som et fint fundament for de andre arbeidsoppgavene, da det gjør at jeg hele tiden holder meg informert om hva som skjer i Brussel.

Samtidig gjorde variasjonen i arbeidsoppgavene at læringskurven var bratt, med stadig nye tema og kunnskap å ta innover seg. Heldigvis har jeg hatt dyktige og trygge kollegaer rundt meg. Jeg vil takke mine kjære kollegaer Merete Mikkelsen og Anna Lygre Solvang for den tilliten de har vist meg, og for oppfølgingen jeg har fått. Som ny praktikant har de vært helt essensielle mentorer og støttespillere.

Under oppholdet har jeg truffet utrolig mange flott mennesker og fått venner for livet. Det norske og skandinaviske miljøet er svært inkluderende og byr på flere arenaer hvor praktikanter samles og knytter bekjentskap. Det er også med tungt hjerte at jeg sier farvel til Brussel. Byen har virkelig noe for enhver smak! På Schuman finner man EU-kvartalet, med sine postmoderne bygninger og formelt kledde mennesker. Flagey byr på en mer avslappet stil med koselige restauranter og stilige butikker, og ved Saint-Josse befinner man seg i en smeltedigel av kulturer og etnisiteter.

Det er vemodig å reise fra Brussel, gode venner og ikke minst en fantastisk arbeidsplass. Jeg er derimot sikkert på at vi treffes igjen, og sier dermed ikke farvel, men heller på gjensyn!