Slik blir årets EU Green Week

EU Green Week samler politikere, miljøaktivister og andre interessenter for å diskutere Europas miljøpolitikk. Årets utgave strekker seg fra 30. mai til 5. juni og har fått tittelen «EU Green Deal – Make it Real». Uken har i løpet av de siste tjue årene etablert seg om et flaggskip-arrangement i Europakommisjonens årskalender, og er i dag en av Europas største miljøkonferanser.

EU Green Week har et overordnet fokus på klima og miljø, men sikter seg hvert år inn på et nytt tematisk område. I år tar uken for seg EUs grønne vekststrategi, Green Deal. Den består blant annet av en enorm pakke med klima- og miljøregelverk, med svært ambisiøse klimamål.  Årets Green Week vektlegger hvordan man faktisk skal realisere disse målsetningene, derav tittelen «EU Green Deal – Make it Real».

Green Deal-konferansen opptar første del av uken (30. – 31, mai), og dag én begynner med en «Youth Citizens Dialogue». Her vil EUs kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, møte europeisk ungdom for å diskutere hvordan de kan bidra inn i den grønne omstillingen. Konferansen åpner offisielt påfølgende dag. Her kan du delta på en rekke sesjoner som tar for seg sirkulær økonomi, nullutslipp og biologisk mangfold. Ta en titt på oversikten over konferanseprogrammet her.

Etter Green Deal-konferansen består siste del av uken av partner-arrangementer. De blir organisert av tredjeparter i samarbeid med DG ENV (EUs Generaldirektorat for miljø). Arrangementene må relateres til ukens tema («EU Green Deal – Make it Real»), men utover det bestemmer arrangørene selv oppsettet og utformingen. Et partner-arrangement kan dermed spenne fra workshops og seminar, til debatter, utstillinger og omvisninger. Arrangementene behøver ikke å finne sted i Brussel. De kan også arrangeres digitalt eller rundt omkring – og utenfor – Europa.

Flere norske aktører har tidligere organisert partner-arrangementer, og muligheten byr seg på ny i årets Green Week. Som partner har man en unik mulighet til å bidra inn i det grønne skiftet samtidig som man bygger nettverk med likesinnede europeiske aktører. Det er nå mulig å sende inn søknader, med frist 15. april. Utlysningen er åpen for alle slags aktører, fra små og store bedrifter til kommuner, fylkeskommuner og utdanningsinstitusjoner.

Om du ønsker å lese mer om Green Week, finner du alt du trenger via denne lenken. Ta også gjerne kontakt med oss på VNB dersom du vurderer å arrangere noe.