Et annerledes praktikantopphold

I disse dager avslutter Anders Århus Fjeldstad sitt praktikantopphold hos oss. De siste månedenes begivenheter gjorde det umulig å fullføre praksisen i Brussel. Heldigvis er Anders både fleksibel og arbeidsomog han har vært en super kollega både i Brussel og fra hjemmekontoret i Bergen. Vi er glade for at Anders har hatt et fint opphold, selv om semesteret ble annerledes enn forventet. Lykke til videre, vi satser på gjensyn i Brussel ved en senere anledning. Her kan du lese hva Anders har å si om oppholdet sitt. 

Et semester i to byer

Det nærmer seg veis ende for mitt spesielle opphold hos Vest-Norges Brusselkontor. Min tid i Brussel startet tidlig i januar, hvor jeg straks erfarte at det var en bratt læringskurve og et inkluderende miljø. Det var en travel og spennende periode i Europas politiske sentrum. I fra tiden i Brussel tar jeg med meg viktig arbeidserfaring, et nytt sosialt nettverk og tonnevis av gode minner. Jeg vil benytte anledningen til å takke mine kollegaer Merete Mikkelsen og Jorunn Skodje for fantastisk oppfølging og den store viljen til å lære bort. Jeg er sikker på at det kommer utrolig godt med i studie- og arbeidslivet videre.  

Oppholdet mitt ble dog ikke helt som først ventet, da koronakrisen sitt inntog i Europa førte til en tidlig hjemkomst til Bergen. 

Den 12. mars tok jeg avgjørelsen om å dra tilbake til Norge i samråd med Universitetet i Bergen (UiB) og kontoret. Det var en tung beslutning å fatte, da jeg følte at jeg endelig hadde lært byen og folkene å kjenne skikkelig. Jeg fortsatte praktikantoppholdet på hjemmebane, noe som skulle vise seg å være et godt alternativomstendighetene tatt i betraktning. 

Brusselkontor og hjemmekontor

Gjennom tiden min på kontoret i Brussel fikk jeg opplevd en svært variert hverdag med en rekke ulike aktiviteter. Jeg fikk muligheten til å delta på alt fra norske nettverksmøter i Norway House til større seminarer ved Europaparlamentet. Det var også kjekt å få arbeide med planlegging av arrangementer og tilrettelegging for besøk fra regionen. Noe av det kjekkeste å arbeide med var Erasmus+ KA2 prosjektet VET: in Urban Centres, da jeg fikk se et eksempel på hvordan europeisk samarbeid mellom ulike regioner og land faktisk kan foregå.  

Etter den tidlige returen hjem til Norge og karantene  ble hverdagen fort en annen, ikke bare for meg, men for alle på kontoret. Hjemmekontor ble den nye ‘normalen’ og jeg fryktet at praktikantoppholdet ikke ville være like givende som tiden Brussel. Vi omstilte oss fort, og evnen til å være fleksibel skal ingen ta oss på. Vi fortsatte med møter, både med kontakter i Brussel og Norge. 

Denne tiden gjorde også at jeg fikk satt meg mer inn i saker som demokratisk erodering i Polen og Ungarn, hvordan mangelen på sesongarbeidere landbruket påvirker store deler av Europa og holde følge med Europakommisjonens politikk og lanseringer. Hjemmekontoret endte da opp som et godt alternativ likevel.  

En by med et yrende liv

Det var først og fremst utrolig kjekt å få være de drøye to første månedene av praktikantoppholdet i Brussel. Det er en by med et pulserende liv, og et godt internasjonalt miljø. Jeg savnet fort de daglige lunsjene på kontoret med gode kollegaer, tirsdagstrimmen i Parc Cinquantenaire , torsdager på Place du Luxembourg og alle de flotte menneskene man knyttet bånd med. Det er et enestestående norsk og skandinavisk miljø i Brussel, som gjør at man blir kjent med mange nye mennesker. Jeg må også innrømme at hjemmekontoret med Teams-møter vil bli savnet som en daglig rutine. Det var en annerledes måte å jobbe sammen på, noe som jeg er overbevist om at jeg kommer til å dra nytte av i årene som kommer 

Takk for nå Brussel, og ikke minst den digitale ‘Brussel-boblen’. Skal ikke se bort ifra at vi sees fort igjen!