På gjensyn, Brussel

Halvåret jeg har tilbrakt her på Vest-Norges Brusselkontor, har gitt meg en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Det er ingen enkel oppgave å oppsummere disse seks innholdsrike månedene, men én ting er sikkert og det er at oppholdet har vært fantastisk lærerikt.

Som nyutdannet bachelorstudent i Sammenliknende Politikk, er det lite som slår opplevelsen av å kunne jobbe i en så dynamisk by, tett på de europeiske institusjonene og i tillegg ha så flotte kolleger. Med gode råd og hjelp fra Maria og Merete har praksisoppholdet forsterket min kunnskap om EU og EØS, og viktigheten av å ha norske interesser representert gjennom et regionkontor her i Brussel. Jeg har lært mye om norske regioners muligheter til å delta i ulike europeiske prosjekt og Norges rolle i det indre markedet. Mye har skjedd i EU i løpet av tiden jeg har vært her og det har på ingen måte vært lite å følge med på: Med alt fra Brexit-forhandlinger til plastikk-forurensning blir sjeldent dagene de samme.

Av opplevelser jeg sent vil glemme er blant annet besøket på NATOs militære hovedkvarter, Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), i Mons. Våren 2017 skrev jeg om NATO i bacheloroppgaven – så dette var definitivt stort. Jeg fikk også høre Jens Stoltenberg tale på nyttårsmottakelsen for norske aktører i Brussel, noe som var en flott opplevelse.

Det sosiale livet i Brussel gjenspeiler mangfoldet byen har å by på. Torsdagspilsen på Place Luxembourg (Plux) er et godt eksempel på dette, hvor jeg har møtt mennesker fra hele verden. Det gode, norske miljøet i byen er også noe jeg kommer til å savne. Du er aldri for ung eller for gammel til å bli med på noe sosialt etter jobb, og inkluderingsholdningen er nok noe av det som best karakteriserer det norske miljøet.

Jeg ønsker å takke min gode sjef, Merete, for å ha gitt meg muligheten til å jobbe på Vest-Norges Brusselkontor. Den siste måneden har jeg også vært så heldig å få jobbe sammen med VNBs nye studentpraktikant Per og Europarådgiver Jorunn, og ønsker de en flott vår i Brussel og lykke til med det videre arbeidet. Det blir forhåpentligvis ikke altfor lenge til vi ses igjen.

À bientôt, Bruxelles!