Mercedes Bresso ny president i Regionskomiteen

Italienske Mercedes Bresso ble denne uken valgt til ny president i Regionskomiteen. Nå ønsker hun at organet skal være modigere og mer aktiv i sine politiske handlinger – og selv tørre å sette agendaen.

Bresso er den første kvinnen som tiltrer rollen som president i Regionskomiteen. Hun har en lang fartstid i EU, og har tidligere sittet som representant både i Europaparlamentet og i Regionskomiteen.

I sin tale etter utnevnelsen hyllet hun de markante politiske fremskrittene komiteen har gjort i løpet av sin 15 års lange historie og understreket hovedmålsetningen om å effektiv representere fellesinteressene til alle sub-nasjonale myndigheter i Europa.

–  Den institusjonelle debatten er over – nå er det på tide å bringe Lisboa-traktaten ut i live. Vi vil ikke lenger kun be om at regionale og lokale myndigheter blir tatt i betraktning. Vi vil selv ta del i den politiske debatten med substansielle forslag, og vi vil ikke vike unna for politiske kontrovers, uttalte den ambisiøse presidenten.

Hun skisserte også hovedprioriteringene i hennes kommende to og et halvt års lange lederskap. Der vil det blant annet bli lagt vekt på kampen mot klimaendringer, forbedring av samhørighetspolitikken og ”re-nasjonalisering”, hvor integrasjon av regionale og lokale myndigheter i EUs finansielle perspektiver står sentralt.

Bresso etterfulger belgiske Luc van den Brande, som har hatt rollen som president siden 2008. Ramón Luis Valcárcel Siso fra Spania blir 1. vise-president.

Mer informasjon finner du her