OECD etterlyser reform av EUs landbruksstøtte

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fremhever i en rapport fra 5. oktober at gjeldstyngede land i EU bør benytte anledningen til å reformere EUs felles landbrukspolitikk (CAP), da økt etterspørsel og høyere matvarepriser har gjort europeiske bønder mindre avhengige av landbrukssubsidier.

Europakommisjonen kommer neste uke til å offentliggjøre forslagene for EUs CAP-politikk etter 2013. I dag utgjør landbrukspolitikken og støtte til utvikling av rurale områder rundt 40 % av Unionens årlige budsjett. I 2010 brukte EU 58,2 milliarder euro på disse formålene. Inntektsandelen som europeiske bønder i gjennomsnitt mottar i subsidier og landbruksstøtte var på 22 % i perioden 2008-10, og den har dermed sunket betraktelig fra 1986-88-nivået på 39 %. Ifølge OECD-rapporten er hovedårsakene høyere matvarepriser, som automatisk reduserer oppnåelig støtte, og CAP-reformer.

OECDs direktør for handel og landbruk, Ken Ash, uttaler at det ”(…)har åpnet seg en mulighet for politisk omstilling bort fra inntektsstøtte og mot investering i en sterk og konkurransedyktig matproduksjonssektor”.

Et av problemene som fremheves i rapporten, er at mange bønder oppnår mer støtte enn de burde hatt, fordi de egentlig ikke kvalifiserer til lavinntektsstøtte. De største gårdene i EU, som også ofte ligger i EUs gamle medlemsstater (det vil si medlemslandene før 2004-utvidelsen østover), oppnår den største andelen av landbruksstøtten, til tross for at disse har en inntekt som ligger over gjennomsnittet. Rundt en fjerdedel av de største gårdene i EU-15-landene mottok 73 000 euro i inntektstøtte i 2007, noe som er tre ganger mer enn gjennomsnittet pr gård i EU samlet sett.

Europakommisjonen har derfor foreslått å nedskjære i årlige utbetalinger på over 150 000 euro, samt å sette en maksimumsgrense for oppnåelig støtte på 300 000 euro. Utbetalinger over denne grensen vil være kun være forbeholdt gårdsbruk som sysselsetter store arbeidsstyrker. Hensikten med forslaget er å spare penger, samt å få en bedre fordeling av landbruksfondet. OECD advarer imidlertid mot at dette kan føre til oppløsing av større gårdsbruk. I tillegg ønsker organisasjonen at Europakommisjonen går forsiktig frem i forbindelse med den foreslåtte ”forgrønningen av landbrukspolitikken”, som blant annet innebærer at bøndene må tilsidesette 7 prosent av dyrkbar mark til ”økologiske satsningsområder”, da verdens matvareetterspørsel stiger raskere enn tilbudet, og at slikt program i hovedsak bør rette seg inn mot sårbare områder.

OECD-rapporten kan leses i sin helhet her.