Island og EU

Etter at Islands parlament 17. juli stemte for å søke medlemskap i Den Europeiske Union spekuleres det nå i om medlemskapsforhandlingene kan sluttføres innen 2011 – noe som kan bety at Island er en fullverdig medlemsstat allerede i 2011-2012. Islands ambassadør til EU, Stefán Haukur Jóhannesson, overrakte 23. oktober 8600 sider med dokumentasjon på de 2500 spørsmålene EU ønsket svar på før saksbehandling av søknaden settes i gang i Europakommisjonen. Islands harmonisering av EU-regelverk gjennom EØS-avtalen muliggjør rask behandling i EUs byråkrati.

Likevel pekes det på en rekke utfordringer på veien mot medlemskap. Flertallet i Alltinget var marginalt (33 stemmer for å søke EU-medlemskap – og 28 imot), noe som tyder på delte meninger. Island befinner seg nå i bunnen av en dyp økonomisk krise, men i tråd med den globale utviklingen kan det nå se ut som ”vinden er i ferd med å endre retning” – noe som kan føre til at pilen peker motsatt vei ved en eventuell folkeavstemning neste år. I en uoffisiell gallup utført av Islands største avis, Morgunbladid siste halvdel av juli 2009, har nei-siden flertall – med markant økning fra forrige gallup av tilsvarende karakter i mai.

Michael Berendt, tidligere byråkrat i Europakommisjonen, nevner i sin blogg fiskeri og økonomi som to av de største utfordringene for Island med tanke på EU-medlemskap. Fiskeri står for nærmere halvparten av Islands eksport, og omkring ti prosent av øyas brutto nasjonalprodukt – og er dermed en av nøkkelsektorene for islandsk økonomi.

Island og EU har til dels motstridene interesser innenfor fiskeri, og når det kommer til økonomi oppfyller ikke Island København-kriteriene som ligger til grunn for deltakelse i eurosonen. Berendt betrakter de islandske utfordringene på dette området på lik linje med Ungarn- og de baltiske statenes utfordringer – om ikke større.


Les mer om Island og EU på EurActiv.com og EUObserver. Du finner Michael Berendts blogg her, og et intervju med den islandske ambassadøren til EU her.