europan int logo 212

Vestnorske kommuner med i Europan 13

Europan er navnet på verdens største arkitektkonkurranse for unge arkitekter. Med mål om nyskapning i arkitekturfaget, samt erfaring for unge arkitekter, er prosjektet åsted for massiv søkning fra byer som ønsker kreative blikk på deler av sitt nærområde. Ørsta, Bergen og Os kommune ble i år valgt ut som deltagerne.

Europan 13 er, som navnet tilsier, den trettende i rekken av arkitekturkonkurranser hvor byer eller tettsteder utarbeider en søknad med tema for hva de vil endre eller skape. Hovedsakelig har hver utgave av Europan ulike temaer som lager rettesnorer for hvordan søknadene skal utarbeides og hvordan arkitektene jobber. Etter Europan 12 «den tilpasningsdyktige byen», bestemte de seg for å videreføre dette temaet til Europan 13, med det klingende navnet «den tilpasningsdyktige byen 2». Er ideene gode nok blir det så en konkurranse arkitekter i mellom å skape det beste prosjektet for de aktuelle stedene. Vest-Norge er representert med Bergen, Os og Ørsta.

Bergen – Innovative tanker rundt ny skole

Rundt den nye Kunst- og designerhøgskolen i Bergen ønsker man å utvikle en ny del i bydelen. Med Møllendalsveien som ressurs åpnes det opp for forslag til strekningen fra Svartediket til Lungegårdsvannet. I tillegg skal betydningen for en ny bybane diskuteres. Kommunen vil også ha ideer om innovativt bruk av vann og landskap i bybildet.

Os – en indrefilet i sentrumsutviklingen

I et område med stor befolkningsvekst er Osøyro sentrum. Osøyro skal urbaniseres og utgjøre indrefileten i sentrumsutviklingen. Os sin rolle som forstad til Bergen har også blitt ekstra interessant når en firefelts motorvei skal bygges til Bergen – hvilken rolle skal dette området ha hvis Os kommunes befolkning fordobles frem mot 2040?

Ørsta – I bakre rekke

Ørsta søkte, i samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune, med uttrykket «I bakre rekke» som et sentralt moment – med fokus på et lite sted, som ligger bak kyst- og oljehorisonten på Vestlandet. Viljen for å finne en ny strategi for utvikling og aktivisering av sentrum var utgangspunktet for Ørstas søknad. Det er ønsket at Europan-konkurransen skal bidra med konkrete fremlegg til utvikling og arealbruk for det som er definert som kjerneområdet i konkurransen, samt bedre integrasjon av Amfi og Vikegata. Deres nærhet til fjorden er noe de i større grad ønsker å utnytte som et positivt element – og det er ønskelig med en løsning på hvordan dette kan gjøres. I tillegg er det et mål å finne ut hvilke lokale aktører som kan bidra i prosessen.

De norske representantene i konkurransen er vanligvis de mest populære for de unge arkitektene. I Europan 12 lå fokuset på områder rundt Oslo, mer presist Ås, Bærum og Asker, for å se hvilken rolle de kan spille i den fremtidige befolkningsøkningen i regionen. I Europan 13 er nå de tre nevnte Vestnorske kommunene med, i tillegg til Stavanger og Trondheim.