EUs energipolitikk

Den europeiske energipolitikken er en av EUs hovedprioriteter, og har den siste tiden fått ekstra oppmerksomhet. EU er klar over energiutfordringene som foreligger og med Rådets vedtak fra mars 2007 om ”the Energy Action Plan” ble det et forsterket fokus på energi. Høy importavhengighet, ubalanse mellom produksjon og forbruk, høye energipriser og miljøskader fra energiindustri er fellesproblemer i Europa som aktivt skal imøtekommes. 

De siste to årene har flere store tiltakspakker dominert energipolitikken. Den tredje energimarkedspakken fra september 2007 inneholder direktivet og forordninger for elektrisitets- og gassmarkedet. Denne pakken er nå inne andre lesningsrunde i Parlamentet og Rådet, etter mye diskusjon om ”unbundling” (eiermessig skille mellom produksjons- og transmisjonsleddet for elektrisitet og gass), om nasjonale regulatorer og om tredjelandsklausulen (sikkerhetsforanstaltninger ved kjøp fra selskaper utenfor EU.) I november 2007 kom ”the European Strategic Energy Technology Plan”, som prioriterte seks industriinitiativ: CCS, offshore vind, solcelleteknologi, elektrisitetsnett, andre generasjons biodrivstoff og kjernekraft (fission). Under EUs toppmøte i mars 2008 ble denne planen godkjent, og Kommisjonen vil legge frem en meddelelse om finansiering av lavkarbonsutslippsteknologier. 

Energi- og klimapakken som ble vedtatt av EU i desember i fjor inneholder direktivet om karbonlagring, kvotehandel, fornybar energi og energieffektivisering. Den nyeste forslagspakken, The Strategic Energy Review, ble lagt frem av Kommisjonen i november 2008 og omhandler energiforsyningssikkerhet, en strategiplan om energisikkerhet og solidaritet, og forslag om nye nettverk for energiforsyning.