Valgets kval…

Som de fleste har fått med seg ble det i perioden 22. og 26. mai gjennomført valg til et nytt Europaparlament (EP) i EU. Ved forrige EP-valg ble det snakket mye om den lave valgdeltakelsen. Heller ikke denne gangen er det en stor prosentandel av EUs innbyggere som har valgt å avgi sin stemme i valget av nye Europaparlamentarikere – bare 43,09 % deltok. I noen land var det en ekstremt lav valgdeltakelse – dette gjelder bl. a. Tsjekkia der bare 19,5 % deltok i valget. I år har selve valgresultatet fått størst oppmerksomhet – i alle fall i media. Som forventet ble det stemt inn mange euroskeptikere blant Europaparlamentets 751 medlemmer. Noen av disse parlamentarikerne tilhører partiene som befinner seg på ytterste høyrefløy. De har fått en overveldende oppslutning i hele Europa, blant annet i Frankrike der Front National gikk sterkt frem.

 I tillegg går debatten høyt om hvem som skal bli Europakommisjonens nye president og hvilken sammenheng det har med vinnerne i valget til nytt Europaparlament. Spørsmålet er om denne automatisk skal komme fra partiet som har størst oppslutning i EP. Partiet som fikk flest stemmer var EPP – European People’s Party, og det er Jean-Claude Juncker fra Luxembourg som er deres kandidat. Sosialistenes kandidat var Martin Schultz – som var Europaparlamentets president i inneværende periode. Det er ikke nytt at det er debatt rundt hvem som skal bli kommisjonens president, men det er det første året Europaparlamentet har fremmet offisielle kandidater til Kommisjonens presidentverv. Stats og regjeringssjefene har også sine syn i saken og de diskuterte dette under toppmøtet 27. mai., men utenå konkludere på hvem som bør bli ny kommisjonspresident.  Det er ventet en avstemning i parlamentet under plenumsmøtene 14.-17. juli.

Du finner alle tallene fra valget per land og for EU som helhet, på Europaparlamentets nettsider. Hos European Policy Center finner du en analyse av valgresultatet og nettstedet EurActiv har en hel seksjon med en rekke artikler om parlamentsvalget og kampen om presidentposten i Kommisjonen. I Stortingsbibliotekets nyhetsbrev kan du også lese mer om valget og spesielt om noen av de politikerne som er blitt valgt inn i Europaparlamentet. På Europaportalen finner du en artikkelserie som belyser valget fra ulike sider og som også kommenterer valgresultatet.