Utbytterikt hospitantopphold i Brussel

Einar Haram arbeider som prosjektleder for energieffektivisering i Sunnmøre regionråd IKS plassert i Ålesund. Haram hospiterte i perioden fra den 21. til 25. januar 2013 på Vest-Norges Brusselkontor (VNB).

Einar Haram, foto: VNB

Undertegnede arbeider med å realisere målene som er vedtatt i Energi og Klimaplanene i 12 kommuner på Sunnmøre. Som kjent så har EU vedtatt at de skal redusere forbruket med 20 %, de skal benytte 20 % mer fornybar energi og de skal redusere utslipp av CO2 med 20 % innen 2020. Derfor har de innenfor programmet Intelligent Energy Europe (IEE) bevilget 63 millioner euro som man kan søke på for å få delfinansiering til å gjennomføre prosjekter som er med på å realisere disse målene. Hensikten med hospitantoppholdet var å kunne sette seg inn i VNBs arbeid og å kunne delta på de arrangementene som foregår i Brussel i samband med Europakommisjonens informasjonsdag for IEE. Samtidig var dette en mulighet til å møte personer som har ansvar for tildeling av midler fra EU og å møte potensielle samarbeidspartnere til prosjektet.

VNB hadde lagt opp et tett program slik at jeg skulle få mest mulig utbytte av oppholdet i Brussel. På mandag deltok jeg på et fagprogram sammen med Sogn og Fjordane Europeisk Ungdom. Der fikk vi først en orientering om VNB og deres arbeid i Brussel og hva de kan bidra med for sine medlemmer i Norge. Deretter fulgte innlegg fra Statoil om deres aktiviteter i Brussel. Blant annet var det meget interessant å høre om energisituasjonen og energipriser rundt om i verden. Tilslutt holdt Ingrid Kylstad fra konsulentselskapet Brusselkontoret et innlegg om å «Bli sett, hørt og forstått i EU».

På tirsdag hadde VNB laget et opplegg for Guri Bugge, fra Møre og Romsdal fylkeskommune og meg, slik at vi kunne presentere våre prosjektideer for potensielle samarbeidspartnere. Det var et meget godt forberedt opplegg og kontoret hadde gjort en god jobb for å skaffe interessenter. Det var en ny opplevelse å måtte fortelle om prosjektene våre på engelsk.

Onsdag var avsatt til informasjonsdagen for IEE. Her var det først og fremst orientering om programmet og rammebetingelsene for hvordan man skal utforme søknadene. Og ikke minst hva som skal til for at EU finner søknaden så interessant at man vil bevilge midler til å videreutvikle ideen. Det som er viktig er at EU kan dra nytte av de erfaringene man gjør, slik at det kan komme alle medlemslandene til gode. I løpet av informasjonsdagen var det også lagt opp til at man kunne ha bilaterale møter med ansatte fra byrået for IEE-programmet for å diskutere prosjektforslagene sine, noe vi benyttet sjansen til. På kvelden ble vi invitert med på et nettverksarrangement for IEE i regi av ERRIN (European Regional Research and Innovation Network). Dette var og et viktig arrangement hvor vi knyttet nye kontakter.

Torsdagen gikk med til å korrigere prosjektbeskrivelsen og møter. Et møte med Snorre Lamark, direktør for Energi Norge sitt kontor i Brussel. Der fikk jeg blant annet diskutert problemstillingen med at eksterne installatører skal kunne utføre arbeid i gatelys nettet når vi skal skifte fra HQL til LED. Det siste møte var med Endre Amundsen i Agder energi om hvordan de ser for seg fremtidens energimarked og hva som må være inkludert i deres tilbud for å selge sin energi.

Som det fremgår av beskrivelsen av arbeidsdagene har det vært en aktiv uke hvor jeg har knyttet en rekke kontakter som jeg kan arbeide videre med når jeg kommer hjem.

Om kveldene fikk vi også oppleve litt av Brussel. Tirsdag kveld var vi på Kokob, en etiopisk restaurant hvor vi spiste en etiopisk rett på etiopisk vis og smakte etiopisk øl til. En meget interessant opplevelse som kan anbefales. Onsdag kveld spiste vi en meget god hamburger, som ikke kan sammenlignes med norske. Deretter besøkte vi The Old Oak og smakte på belgisk øl. Det ble sagt at om man smakte på en ølsort hver dag i ett år ville man allikevel ikke kommet igjennom alle ølsortene som finnes på markedet i Brussel.

Jeg takker Beate, John, Merete og Maria for en flott opplevelse og for det arbeidet som var lagt ned i forberedelsene til mitt opphold slik at jeg fikk et godt utbytte av det.