Sveio-ungdom deltar i europeisk demokratiprosjekt

Sveio kommune deltar i EU-prosjektet ”Be Active for Developing Youth Democracy in Europe” som er finansiert gjennom Aktiv Ungdom-programmet.

Mandag 30.april reiser 15 ungdomsrådsmedlemmer fra Sveio ungdomsråd sammen med 3 ledere til Warszawa til ei ukes prosjektopphold. Der blir de møtt av 20 ungdomsrådsmedlemmer og ledere fra Gmina Wisznice, i Wisznice kommune i Polen. Sammen skal de besøke parlamentet i Warszawa og se gamlebyen før de setter kursen mot Wisznice i Podlaski-regionen 3 timer i buss rett øst. Wisznice med 5000 innbyggere er grensekommune mot Hviterussland og er Schengens yttergrense.

Kommunen ligger sentralt i landbruksområdet i Øst-Polen med mange mindre kommuner rundt seg.

I ei uke skal polske og norske ungdommer leve, lære og oppleve sammen på campus i internatet i den videregående skolen i Wisznice. Programmet for prosjektet er preget av demokratiutvikling, samtaler og presentasjoner av egne ungdomsråd og kommune. Videre blir det møte med ordfører og administrasjon og besøk i Lublin og møte med regionspolitikere.

Ungdommene skal også delta i padlekonkurranse i kano på grenseelva og besøke et russisk ortodokst kloster, som ligger helt på grensa til Hviterussland, og en romersk katolsk kirke inne i Wisznice. 3.mai får de være med på markering av Polens nasjonaldag. Kveldene blir brukt til norske og polske kulturkvelder og polsk filmkveld. Utvekslingsturen blir avsluttet i Warszawa blant annet med en avslutningsmiddag på en restaurant med polsk tradisjonsmat.

Wisznice og Sveio har hatt kontakt og prosjekter med hverandre siden 2007, og det planlegges nye for høsten 2012.

Ordfører i Gmina Wisznice, Pjotr Dragan, ansvarlig for utvekslinga i Sveio,

Olav Bergmål og ansvarlig for utvekslinga i Gmina Wisznice, Daniel Dragan.