Regionale svar på klimaproblematikken

Hvilken rolle spiller regionene i arbeidet med klimaproblematikken? Hvilke tiltak kan settes inn? Det var noen av spørsmålene på tapetet da Vest-Norges Brusselkontor og Trøndelags Europakontor inviterte til debatt under Open Days 6. oktober.

Over hundre deltakere fra hele Europa hadde funnet veien til Norway House, hvor arrangementet, som var en del av Open Days, hvor regionale samarbeidspartnere fra Europa møttes til debatt om fremtidens utfordringer, fant sted. I tillegg til de to norske regionkontorene sto regionene Castilla y Leon og Cantabria fra Spania, Sentral-Danmark, Øst-England, Sentralregionen i Portugal og Warmia og Mazury fra Polen også som arrangører

Må debatteres på regionalt plan

Målet med arrangementet var å debattere løsninger på utfordringene rundt klima og demografiske endringer.

Seksjonssjef i generaldirektoratet for regionale spørsmål (DG Regio), Peter Berkowitz, var én av debattantene under arrangementet.
Han mente det regionale plan er et svært viktig forum for debatten om klimaproblematikken.

– Vi må bringe denne debatten dit den hører hjemme. Både EU-nivå og nasjonalt nivå er for høyt. Her bare slenges det ut lovverk uten at de det faktisk gjelder verken blir hørt eller bryr seg. Det har vist seg mange ganger at det er umulig å forandre menneskers atferd fra EU-nivå. Man må møte dem på et nivå som føles fornuftig for dem, sa Berkowitz under konferansen.

– Må gjøre mer

Den norske representanten under debatten, byråd i Bergen kommune, Lisbeth Iversen, uttrykte stor misnøye over innsatsviljen i møtet med klimaproblematikken.
– Det er åpenbart at vi ikke gjør nok. Det dreier seg om hele tankegangen. Vi kan ikke fortsette å ha to eller tre biler per familie. Vi må gå! I dag er det meste basert på bilbruk, og det kan rett og slett ikke fortsette, sa hun.

Professor i miljørett ved Universitetet i Århus, Ellen Margrethe Basse, pekte på at man må tenke nytt for å klare å endre holdninger.

–  Folk er lei av å høre om klimaendringer i dag. Når man ber dem kutte ned på bilbruken, gidder de ikke høre på deg. Vrir man på dette, og øker informasjonen og oppfordrer til deltakelse i debattene, kan vi komme langt. Det er tross snakk om den samme verden hvor våre barn og barnebarn skal leve videre i, sa hun.
Peter Berkowitz fra generaldirektoratet for regionale spørsmål tok poenget, og pekte spesielt på at innpakningen og fremstillingen av problemene er viktig.

– Vi må legge vekt på at et liv hvor man tar hensyn til miljøet ikke nødvendigvis er et dårlig alternativ til dagens livsstil. Det er et godt liv, på en ny måte, sa han.

Lokale tiltak

Innleggsholderne og debattantene fikk under arrangementet muligheten til å legge frem gode eksempler på og erfaringer fra tiltak fra egen region, og til å svare på spørsmål fra publikum.

Byråd i Bergen kommune, Lisbeth Iversen, viste til eksempler på lokale tiltak i Bergen.

– Vi har blant annet satset på mer konstruksjon i tre. Vi har for mye skog, som vi nå opplever tar over flatmark. Hogging av mer skog kan samtidig gi plass til flere turstier og skiløyper og så videre,  og man oppnår flere ting ved ett og samme tiltak. Vi må lage skreddersydde lokale løsninger, forklarte hun.

Peter Berkowitz etterlyste systematisering av ideer og forslag til tiltak.
– Vi må få til mer innovasjon i offentlig sektor. Både eksemplene og svarene er der, vi mangler bare en systematisk implementering av de gode ideene, avsluttet han.

Mer om denne saken på Den norske EU-delegasjonens nettsider.