Oppsummering av EU-toppmøtet 10.- og 11. desember

Det svenske formannskapet i EU får skryt for nok et velforberedt møte i Det Europeiske Råd. ”Et kjedelig toppmøte for en journalist – det var ikke noe drama”, spøkte Rolf Gustavsson fra Svenska Dagbladet. Klima og økonomisk krisehåndtering var blant sakene som ble drøftet.

Klima

Medlemsstatenes statsledere kom til enighet om at EU samlet tilbyr 7.2 milliarder euro til klimainnsats i utviklingsland de neste tre årene. Midlene skal brukes til arbeid med tilpasning til klimaendringene, tiltak for å redusere utslipp og kapasitetbygging.

Økonomi

Konklusjonene om utgangsstrategier for finansiell støtte gjentar tidligere konklusjoner fra Rådet for finans- og økonomiministre (Ecofin). (Den Norske EU-delegasjonen). Videre er det konsensus om forslagene til ny struktur for tilsyn med finansmarkedene. Både Det Europeiske Råd og Det forestående spanske formannskapet i EU ønsker fortgang i utviklingen av disse strukturene.

Sysselsetting sto sentralt på den økonomiske delen av agendaen – og tiltak for å redusere arbeidsledighet blir et viktig element i videre arbeid med å utvikle EU2020, ”den nye Lisboa-strategien”. Det spanske formannskapet har uttalt at de ønsker EU2020 vedtatt i mars 2010 – noe som kan føre til et ekstraordinært toppmøte allerede i februar.

Den greske statsministeren, Papandreou, orienterte om Hellas’ budsjettproblemer, og ga uttrykk om at den greske regjeringen jobber hardt for å løse problemene. Hellas var ikke på dagsorden før møtet.

Justis og innenriks

Det Europeiske Råd vedtok som ventet Stockholm-programmet (2010 – 2014) – et nytt strategisk femårsprogram for justis- og innenriksfeltet. Programmet, som etter planen skal vedtas innen juni 2010, illustrerer at EU-samarbeid på området blir mer omfattende og dyptgående. Sikkerhet er et sentralt element i det nye programmet.

Mer om toppmøtet på følgende nettsider: Den Norske EU-delegasjonen, European Policy Centre, Rådet.