aktiv ungdom 1

Nye finansieringsmuligheter for ungdomsprosjekt

Den 3.juni deltok Vest-Norges Brusselkontor på et introduksjonsseminar for Erasmus+: Aktiv Ungdom i Bergen. Informasjonsdagen ble organisert av Hordaland fylkeskommune i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Sistnevnte er det norske kontaktpunktet for ungdomsdelen innen EUs nye program for utdanning, ungdom og sport. Deltakerne på kurset fikk en grundig innføring i hva som ligger i det nye ungdomsprogrammet som hadde oppstart i år, som i all hovedsak er svært lik det tidligere Aktiv Ungdom-programmet (2007-2013). En viktig forskjell i det nye programmet er at rene lokale prosjekter vil gå ut, og at det nå er et krav at man må samarbeide med en eller flere partnere fra EU/EØS-landene eller EUs naboregioner.

Det er mulig å søke finansiering innenfor tre hovedtiltak (Key Actions) i Erasmus+: Aktiv Ungdom:

–          Mobilitet

  • Frivillig arbeid (European Voluntary Service)
  • Gruppeutveksling
  • Opplæring for ungdomsarbeidere

–          Samarbeid

  • Strategiske partnerskap
  • Transnasjonale ungdomsinitiaitiv

–          Politikkutvikling

  • Ungdomspolitiske møter

Detaljert informasjon innenfor hovedtiltakene finner du på Aktiv Ungdom sine nettsider. Her finner du også presentasjoner som forklarer hvert av hovedtiltakene i programmet.

Det arrangeres også jevnlig kurs for deg som arbeider med ungdom. Enten du bare har lyst til å vite mer om programmet generelt eller du vil ha mer spesifikk informasjon om de enkelte hovedtiltakene, så vil du finne et kurs som passer for deg. Kursene finner sted både i Norge og i resten av Europa. Kursene som finner sted utenfor Norges grenser er også en utmerket mulighet til å finne potensielle samarbeidspartnere og til å utvide ditt internasjonale nettverk. Oversikt over tilbudet finner du hos Aktiv Ungdom.

Tilslutt ble det sendt en oppfordring til alle som går rundt med tanker om å sette i gang med et Aktiv Ungdom-prosjekt om å ta skrittet og søke om prosjektmidler! Midlene som blir tildelt Norge hvert år blir sjelden brukt opp, og de returneres da til EU i stedet for å komme norske ungdommer og ungdomsarbeidere til gode. 

Lurer du på hva du kan få ut av et ungdomsprosjekt kan du ta en titt på denne videoen hvor ungdomsarbeidere deler sine erfaringer. Her kan du også se omtale av diverse typer prosjekter som har blitt gjennomført.

Les også denne artikkelen på Europaportalen som omtaler en studie som viser at internasjonalt samarbeid kan gi lavere frafall i videregående opplæring.