EU

Medlemslandene føler varierende tilknytning til EU

Nylig ble det gjennomført en omfattende undersøkelse av Eurobarometer der innbyggere fra EUs 28 medlemsland ble stilt ulike spørsmål knyttet til EU og europeisk identitet. Undersøkelsen har fått tittelen ”One year to go until the 2014 European elections” og er altså ment å kartlegge EU-innbyggernes tilhørighet foran Parlamentsvalget neste år

Resultatene viser store forskjeller på tvers av medlemslandene. 

Her er noen av resultatene i undersøkelsen:

På spørsmålet om landet er mer eller mindre europeisk nå enn for ti år siden, svarer i snitt 44 % at de føler seg mer europeisk, mens 27 % svarer mindre europeisk. Svenskene ligger på topp av statistikken, der føler hele 72 % seg mer europeisk. Nederst ligger Hellas, der andelen som føler seg mer europeisk kun er på 18 %.

Fremdeles føler EUs befolkning seg mer knyttet til eget hjemland enn til unionen. 91 % har en tilknytning til eget land, mens 48 % sier de er knyttet til EU. Landene som er mest knyttet til EU er Luxembourg (72 %) og Belgia (61 %). I motsatt ende ligger Kypros (22 %), Hellas (29 %) og Storbritannia (33 %). Det tilsier en forskjell på 52 prosentpoeng mellom landene som er mest og minst knyttet til EU.

Videre spørres det om et medlemskap i EU gir landet fordeler. Til det svarer i gjennomsnitt 54 % ja, mens 37 % svarer nei. Øverst, landene der flest mener de har fordeler, ligger Litauen (80 %), Polen (78 %) og Malta (77 %). Nederst, landene der færrest mener de har fordeler, ligger Kypros (28 %), Italia (36 %) og Storbritannia (41 %). På Kypros har det for øvrig sunket drastisk siden 2012, da var andelen som mener EU-medlemskap gav landet fordeler på hele 48 %.

Øvrige spørsmål som blir stilt i undersøkelsen er hvor vidt vedkommendes egen stemme teller i EU, og om det nytter å stemme. 57 % av de spurte svarer at det lønner seg å bruke stemmeretten. Så gjenstår det å se om dette vil samsvare med valgdeltakelsen under Parlamentsvalget i mai 2014.

Undersøkelsen spør også om hovedutfordringer for EU frem mot 2025. De tre største utfordringene i følge de spurte, er arbeidsledighet, sosial ulikhet og offentlig gjeld. 

For å se den fullstendige Eurobarometer-undersøkelsen, klikk her.

Illustrasjon: Europakommisjonen