Maritim forskning: En driver for blå vekst

Vest-Norges Brusselkontor deltok onsdag på et seminar med overskiften ” Hvordan kan marin og maritim forskning bidra til blå vekst”, i regi av CPMR(Conference of Peripheral Maritime Regions) og det europeiske parlamentet. Det ble også diskutert hvordan man kan utnytte potensialet for blå vekst i Europas kystregioner.

Blå vekst på agendaen

Blå vekst (Blue growth) er en langsiktig strategi som skal støtte bærekraftig vekst i den marine- og maritime sektoren. Den legger vekt på at havet i seg selv har et stort potensial for innovasjon og vekst. Blå vekst er også et bidrag for å nå målene i Europa 2020 strategien. ”Blå” økonomi genererer 5.4 millioner jobber og kan skape 7 millioner jobber frem til 2020 i følge kommisjonen. Men, mer vekst er mulig innenfor områder som fornybar energi, akvakultur, havbruk, blå bioteknologi og kystturisme.

Målet med seminaret var å skape en bedre og tettere link mellom forskning og industri, for å generere innovasjonsmuligheter i den maritime økonomien. Seminaret er også et bidrag til implementeringen av blå vekst strategien. Lowri Evans, fra DG Maritim og fiskeri delte en bekymring om at det ikke finnes nok data tilgjengelig om havet og at de data som finnes ikke blir delt nok, og at det dermed kan bli vanskelig å finne felles løsninger for mer vekst.

Under seminaret ble det presentert innovative eksempler innenfor ulike områder som har et stort potensialet for blå vekst. Prosjekter som ble presentert var blant annet Marnet Project, SELFDOTT, og Submariner Project. De tre prosjektene presenterte data som viser noe av potensialet innenfor de ulike områdene. Dette er data som ulike aktører kan bruke for å øke kunnskapen om ressursene i havet og et godt grunnlag for videre arbeid innenfor blå vekst. 

Norge satser også

Norge er en havnasjon med høy kompetanse innen havteknologi. Men marin- og maritim næring kan vokse mer ved å lære av hverandre og kople næringsaktører tettere til virkemiddelapparatet, viser en ny rapport fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Rapporten viser at det offentlige bruker nærmere 1 milliard kroner årlig på forskning og utvikling knyttet til teknologi for marin-, maritim- og offshorenæringene. Forskningsrådet er også i gang med å systematisere koordineringen mellom internasjonale og nasjonale virkemidler. De har også satt i gang arbeid for å koordinere den norske deltakelsen i ERA og Enterprise Europe Network

– De blå næringene har et stort potensial. Bedre kunnskapsdeling mellom forsknings- og innovasjonsaktører kan gi store gevinster, sier næringsminister Monica Mæland.

Les mer om Norges satsing på havteknologi og den nye rapporten her

(Foto: morguefile)