logo 03

Klimatilpasning og økonomisk vekst – hånd i hånd

Camino (Climate adoptation mainstreaming through innovation) er et prosjekt under Nordsjøprogrammet som vil fremme nye perspektiv på søken etter forsoning mellom økonomisk vekst og klimatilpasning i Nordsjøregionen. Med klare mål om nye løsninger har Camino samlet ulike partnere fra forskjellige hjørner i Europa, blant disse ni partnerne finner vi Bergen kommune, som har lært mye underveis i prosjektperioden. 

Et verktøy i strategijungelen

Som et verktøy for og hanskes med klimatruslene utvikler mange byer strategier og planer for å oppnå reduksjon i sine utslipp. Dog synes implementeringen av slike planer ofte å være for tekniske og komplekse til at de trer i kraft innen ønsket tid. Camino tar sikte på å lede byer og lokale autoritet til å utvikle nye styringsstrukturer og bedriftsløsninger som i tillegg til å være lønnsomme, også skal være fremtidsrettet og klimavennlige. I motsetning til tanken om at økonomisk vekst og klimatilpasning er et valg man må ta, velger Camino å fusjonere de to i én fremtidsrettet plan.

Camino tar utgangspunkt i resultater fra tidligere prosjekter som Mare, Skint, Sawa, FRC og BaltCica. Disse funnene vil syntetiseres sammen med prosjektets funn for å lage et fremtidig perspektiv, som vil fungere som et utgangspunkt for lokale autoriteter når de i fremtiden skal drives fremover innenfor både næringsliv og klimatilpasning.

Den nederlandske byen Dordrecht, som ligger to mil sør for Rotterdam, er prosjektleder for Camino. Og i samarbeid med Bergen kommune, i tillegg til, tyske, britiske og belgiske regioner har prosjektet pågått i et år, siden september 2013. Prosjektet varer frem til 1. mars 2015 har et budsjett på 700 000 euro.

Økt kunnskap på viktige områder

I følge representanter fra Bergen Kommune er prosjektet svært rettet mot å bygge nettverk på tvers av landegrensene, og å lære av hverandre. De fremhever ulike positive virkninger som prosjektet har hatt på kommunens kunnskap og fokus. Ikke bare har samarbeidet blitt bedre på tvers av kommunegrensene, det har også blitt et bedre tverretatlig samarbeid innad i kommunen på ulike områder. Kommunen har i tillegg opplevd et økt samarbeid med næringslivet, representert ved Tryg, Handelshøyskolen og Bergen Næringsråd.

Som en kommune kjent for å være rik på vann, og da kanskje spesielt overvannet, så har prosjektet lagt frem nye løsninger og vinklinger på gamle problemer. Ny kjennskap til tiltak for å være bedre rustet mot flomskader er en ting – i tillegg Camino har vært med på å øke kunnskapen til kommunen om overvannshåndtering, og bruken av vann som et positivt element i bybildet.  

Utover høsten har Bergen Kommune flere ting på programmet. Resultatene av prosjektperioden skal publiseres på miljødirektoratets klimatilpasningssider, det skal holdes seminar om klimaendringer og fremtidige tilpasningstiltak for ungdom i Bergen, før de i slutten av oktober skal presentere resultatene på en regional konferanse i Bergen.

Lenger frem i tid, nærmere bestemt i november 2015, skal Bergen vise resultatene frem på en nordisk konferanse som skal arrangeres i Bergen.

 Vi ønsker Bergen lykke til videre med prosjektet!