Gode eksempler på regionale prosjekter i Europa

Europakommisjonen har for syvende gang delt ut priser for Europas mest lovende og innovative regionale prosjekter. 19 finalister var plukket ut blant 80 prosjekter på bakgrunn av følgende kriterier: innovasjon, innflytelse, bærekraft og partnerskap.

De følgende vinnerne innenfor hver kategori var:

Vinner i kategorien ”Smart Growth”: Art of Chairs (Norte, Portugal)

Møbelindustrien er en svært stor industri i Portugal, og det de produserer mest av er stoler. Selv om industrien var veldig produktiv før, var stolene karakterisert som gammeldags og konservative. Prosjektet som ble gjennomført var et middel for å endre på dette. Prosjektet kulminerte i en stor utstilling i Paredes som fokuserte på stoler, kunst og design. I tillegg til denne utstillingen ble det også arrangert konserter, workshops, guidede turer, bokpresentasjoner og fire designkonkurranser. Les mer om prosjektet her.

Vinner i kategorien ”Sustainable Growth”: BEACON (West Wales and the Valleys, Storbritannia)

Dette var et initiativ for å bygge funksjonelle og billige produkter ved bruk av biomasse istedenfor olje. De fokuserte på bioraffinering, en prosess hvor man bruker ikke-spiselig planteråstoff for å produsere et bredt spekter av råvareprodukter. Prosjektet har skapt jobber i flere regioner gjennom samarbeid, stimulert til investering og fremmet walisisk vitenskap på et globalt nivå. Les mer om prosjektet her.

Vinner i kategorien ”Inclusive Growth”: Fifteen Cornwall Apprenticeship Programme (Cornwall and The Isles of Scilly, Storbritannia)

Restauranten Fifteen Cornwall hadde et prosjekt som har likheter med Jamie Olivers prosjekt hvor man gir unge personer med problemer en ny sjanse til å komme inn i arbeidslivet. Dette programmet tok inn ca. 20 lærlinger som først gikk gjennom en opplæringsperiode på 3 måneder hvor de gikk på skole, og ble lært opp i andre restauranter. Deretter jobbet de 12 måneder på Fifteen Cornwall. Over 90 % av de som har vært gjennom programmet er i dag i arbeid. Les mer om prosjektet her.

Vinner i kategorien ”CityStar”: Ecological transport (Pomorskie, Polen)

Byen Gdynia har oppgradert sin bussflåte, noe som har ført til at mange flere tar bussen. Dette hjelper både trafikkflyten, miljøet, innbyggerne og den lokale økonomien til de tre byene Gdynia, Gdansk og Sopot. De har gått til innkjøp av 28 nye busser som er svært moderne, holder høy kvalitet og som er meget miljøvennlige. Les mer om prosjektet her.

Les mer om Regiostars Awards her.