Kismul EU-del

Framtiden til karbonfangst- og lagring i Europa diskutert i Brussel

Karbonfangst- og lagring (CCS) var tema for et seminar i Norway House den 29. mai. arrangert av Centre for European Policy Studies (CEPS) og Den norske EU-delegasjonen. Her ble framskrittene som er gjort innen karbonfangst- og lagring i EU og Norge, og hvordan man kan møte dagens utfordringer på området, diskutert.

Statssekretær Ane H. Kismul. Foto: Lars-Erik Hauge/EU-delegasjonen

Det var i all hovedsak enighet på seminaret om at situasjonen for CCS i Europa på nåværende tidspunkt er utfordrende på grunn av den økonomiske situasjonen. Samtidig var det også enighet om at man i Europa i langt tid framover fortsatt vil være avhengige av fossile brennstoff, og at CCS kan være en løsning som kan bidra til å nå ønskede klimamål. Europakommisjonens representant på seminaret, Michael Hager, fra Generaldirektoratet for energi, oppfordret til å komme med innspill i den pågående høringen om framtiden til CCS. I følge Hager risikerer vi” å miste det teknologiske fortrinnet vi i dag har på området i Europa”, om det nå ikke blir satset på dette. Europaparlamentarikeren Chris Davies advarte også mot at vi vil bli forbigått i den teknologiske utviklingen av Kina, USA og Canada om det ikke skapes insentiver og nye finansieringsmekanismer, og ikke minst politisk vilje, til å drive utviklingen framover. 

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Ane Hansdatter Kismul deltok på seminaret, og hun la vekt på at CCS er et viktig bidrag til andre klimatiltak. Statssekretæren delte også oppfatningen om at fokuset på CCS har blitt betydelig redusert i forhold til tidligereog at dette er en utfordring for Norge så vel som for resten av Europa. Kismul presenterte tre konkrete tiltak for å få CCS tilbake på riktig spor:

  • det er nødvendig med offentlig finansiering for å realisere prosjekter  
  • det juridiske rammeverket må gi insentiver til å drive utviklingen framover
  • staten kan ikke bære det fulle ansvaret i denne sammenhengen, industrien og forskningsmiljøet må også bidra til å drive utviklingen fremover

Statssekretæren var positiv til initiativet fra Europakommisjonen om å finne nye løsninger og virkemidler for å igjen sette fart i utviklingen på området. Hun påpekte også at Norge gjerne deler erfaringer fra norske prosjekter for å bidra til utviklingen i Europa.

Tore Amundsen fra Gassnova presenterte også Teknologisenter Mongstad og de erfaringene som har kommet fra det norske prosjektet så langt.

Europakommisjonen publiserte i januar et konsultasjonsdokument der nye virkemidler og politikk for CCS vurderes. Les mer om dette her. Høringen pågår fram til 2. juli 2013. Les mer om den her