erasmus-plus banner-01

Europaparlamentet godkjente Erasmus +

Tirsdag 19. november godkjente Europaparlamentet Erasmus +, som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og sport i perioden 2014-2020. Budsjettet for den kommende programperioden er 40 % høyere enn tidligere budsjett, og formell oppstart er forventet 1. januar 2014.

Erasmus + slår sammen Livslang Læring Programmet (Erasmus, Leonardo Da Vinci, Comenius og Grundtvig), Aktiv Ungdom og fem internasjonale samarbeidsprogrammer (Erasmus Mundus, Tempus, Elfa, Edulink, og programmet for samarbeid i-land i mellom). Sammenslåingen er et forsøk på å forenkle det nye programmet, og gjøre det lettere for søkere å oppdage mulighetene som er tilgjengelige. Programmet har et budsjett på 14,7 milliarder euro som skal fordeles over en 7-års periode 2014-2020. Mer enn 4 millioner mennesker vil motta støtte til å studere, arbeide eller arbeide frivillig i utlandet. Dette inkluderer 2 millioner som kan motta støtte til høyere utdanning, 650 000 kan få støtte til yrkesopplæring og lærlingplasser, og mer enn 50 000 kan motta støtte til utveksling og frivillig arbeid. En ny europeisk lånegarantiordning i regi av det Europeiske Investerings Fond skal sørge for at studenter som ønsker å ta en hel mastergradsutdanning i utlandet skal ha mulighet til det, da det ofte er mangel på nasjonale låneordninger og stipend.

2/3 av budsjettet fordeles til læringsmuligheter for individer innenfor og utenfor EU, mens resten av budsjettet vil støtte partnerskap mellom utdanningsinstitusjoner, ungdomsorganisasjoner, foretak, lokale og regionale myndigheter og ikke-statlige organisasjoner. Det vil også igangsettes reformer som skal modernisere utdanning og opplæring og fremme innovasjon, entreprenørskap og yrkesmobilitet.
For første gang skal sport prioriteres i en egen gren av budsjettet, og 265 millioner euro skal fordeles til prosjekter som blant annet fokuserer på anti-doping, sosial inkludering og fysisk aktivitet for alle.

Erasmus + lanseres i en tid da arbeidsløsheten blant Europas unge er rekordhøy. Totalt er det 6 millioner arbeidsløse i Europa, og i Hellas og Spania ligger andelen unge arbeidsløse på 50 %.  Samtidig er det over 2 millioner ledige arbeidsplasser, og arbeidsgivere har rapportert at de mangler kvalifisert arbeidskraft. Denne kompetansemangelen er en av flere utfordringer Erasmus + programmet skal adressere. 
I løpet av en måneds tid skal EUs medlemsland stemme over programmet, og forventet offisiell oppstart er i januar 2014.
 

Her kan du lese pressemeldingen fra Europaparlamentet og se de ulike budsjettallene.

Her kan du besøke den nye nettsiden til Erasmus +.

Foto: Erasmus +