Europakommisjonen presenterer energistrategi frem mot 2020

Europakommisjonen presenterte 10. november den nye strategien for konkurransedyktig, bærekraftig og sikker energi frem mot 2020. («Energy 2020»). I meddelelsen fastlegges energipolitiske prioriteringer for de neste ti årene, og de tiltak som skal treffes for å imøtekomme følgende utfordringer: energisparing, skape et marked med konkurransedyktige priser og sikker energiforsyning, fremme Europas posisjon som ledene innenfor teknologi for fornybar energi, samt å forhandle effektivt med internasjonale partnere – som for eksempel Norge og Russland.

”The energy challenge is one of the greatest tests for all us all. Putting our energy system onto a new, more sustainable and secure path may take time but ambitious decisions need to be taken now. To have an efficient, competitive and low-carbon economy we have to europeanize our energy policy and focus on a few but pressing priorities,” dette uttalte EUs energikommissær, Günther Oettinger i Europakommisjonens pressemelding 10. november 2010.

Europakommisjonen vektlegger fem hovedprioriteringer i meddelelsen, og vil på bakgrunn av disse fremlegge konkrete lovinitiativer- og forslag de neste 18 månedene. Meddelelsen fastsetter også dagsorden for EU-toppmøtet 4. februar 2011.

Hovedprioriteringer:

  • Energieffektivisering: Europakommisjonen foreslår at innsatsen rettes mot de to sektorene med størst energieffektiviseringspotensiale; transport og bygninger. For å hjelpe huseiere og lokale enheter med finansiering av renoverings- og energieffektiviseringstiltak skal Europakommisjonen legge frem investeringsinsentiver og innovative finansielle instrumenter sommeren 2011. Innenfor offentlig sektor bør det tas hensyn til energieffektiviseringsaspektet ved kjøp av bygge- og anleggsarbeider, tjenester eller produkter. Innenfor industrisektoren kan energieffektiviseringssertifikat utgjøre insentiver for virksomheter til å investere i teknologi som har et lavere energiforbruk.
  • Et felleseuropeisk integrert energimarked med infrastruktur: Europakommisjonen har fastsatt en frist for ferdigstilling av EUs indre marked for energi. Fra 2015 skal ingen medlemsland være isolert. I løpet av de neste ti årene er det behov for investeringer i EUs samlede energiinfrastruktur i størrelsesorden én billion euro. For å fremskynde prosjekter med viktig strategisk betydning for EU foreslår Europakommisjonen at prosedyrer for byggetillatelse forenkles, gjøres kortere og fastsetter en tidsramme for endelig godkjennelse og EU-finansiering. Én instans bør samordne alle søknader om tillatelser som kreves for å gjennomføre et prosjekt.
  • 27 medlemsstater med én energipolitisk stemme på den globale arenaen: Det foreslås at EU koordinerer sin energipolitikk i forhold til tredjeland, spesielt i forhold til nøkkelpartnere. Innenfor rammene til EUs nabolandspolitikk foreslår Europakommisjonen at energifellesskapstraktaten utvides slik at land som er villig til å delta i EUs indre energimarked kan integreres. Det annonseres også et mer omfattende samarbeid med Afrika med mål om å levere bærekraftig energi til alle borgere på dette kontinentet.
  • EU som ledende aktør innenfor energiteknologi og innovasjon: Fire større prosjekter skal iverksettes innenfor områder som er viktige for EUs konkurranseevne: Nye teknologier for intelligente nettverk og lagring av elektrisitet, forskning i andregenerasjons biodrivstoff og partnerskap mellom ”intelligente byer/smart cities” med mål om å promotere energieffektivisering i urbane områder.
  • Sikker og pålitelig energi til overkommelige priser gjennom aktive forbrukere: Europakommisjonen foreslår nye tiltak for prissammenligning, leverandørbytte samt klare retningslinjer og transparens ved fakturering.

Mer informasjon om ”Energy 2020” her.

Kilde: Europakommisjonen.