Tiltak mot uansvarlig fiske av sild og makrell

Foto: EC Audiovisual Service

Europakommmisjonen vedtok den 20. august en pakke med tiltak mot Færøyenes uansvarlige silde- og makrellfiske. Denne inkluderer et forbud mot import av sild og makrell fra den atlantoskandiske bestanden som har blitt fanget av Færøyene, i tillegg til fiskeprodukter som inneholder eller er laget av denne fisken. Blant tiltakene er også restriksjoner for bruk av havner i EU for fiskerifartøy kontrollert av Færøyene, som fisker sild og makrell. Dette vil innebære at enkelte færøyske fartøy ikke vil ha tillatelse til å legge til ved havner i EU, unntatt i nødstilfeller.

Fiskerikommissær, Maria Damanaki, har uttalt at Færøyene selv kunne ha satt en stopper for det som betraktes som uansvarlig fiske, men at det var uunngåelig for EU å sette i verk disse tiltakene når dette ikke ble gjort. Hun la vekt på at ”EU er bestemt på å bruke alle verktøy til sin disposisjon for å sikre en bærekraftig fiskebestand”. Disse tiltakene kommer derfor nå etter at det har blitt forsøkt å forhandle med Færøyene om et mer bærekraftig fiske, men hvor færøyingene ikke har gått med på EUs krav.

Norge har fulgt forhandlingene mellom Færøyene og EU, og i en pressemelding fra Fiskeri- og kystdepartementet tidligere i sommer støtter Norge at det blir satt i verk tiltak for å sikre et bærekraftig fiske av sild og makrell. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen uttalte i den anledning at Norge også vil innføre et landingsforbud for færøysk sild, dersom de ikke overholder den tradisjonelle kvoten. Norge har siden 2010 hatt et landingsforbud for makrell fra Færøyene og Island.

I følge EurActiv har den færøyske regjeringen reagert med sinne på de nylig vedtatte tiltakene. Statsminister Kaj Leo Holm Johannesen sier at ”denne avgjørelsen er uakseptabel misbruk av makt fra EU sin side” og at dette vil få konsekvenser for videre multilaterale forhandlinger om fiskekvoter.

Bakgrunn

Fram til 2013 ble den atlantoskandiske sildebestanden forvaltet i fellesskap av Norge, Russland, Island, Færøyene og EU. Færøyene besluttet imidlertid tidligere i år å bryte ut av denne avtalen, og etablerte en egen kvote som tredoblet deres tidligere andel. Island har også en pågående konflikt med EU om makrellbestanden i Nordøst-Atlanteren, men i dette tilfellet er ingen tiltak på plass enda.

Les pressemeldingen fra Europakommisjonen her.