EU ser til Norge for erfaringer innen likestilling

17. februar i år møtte alle EUs arbeids- og likestillingsministre til rådsmøte i Rådet for sysselsetting, sosialpolitikk, helse og forbrukerspørsmål (EPSCO). Blant hovedtemaene for møtet var arbeidsledigheten blant unge, og hvordan man kan øke kvinneandelen i styrer i europeiske bedrifter.

Arbeidsledighet blant unge, et hett tema

Arbeidsledighet blant unge mennesker er satt høyt på prioriteringslisten i EU. Under møtet påpekte den danske arbeidsministeren, Mette Frederiksen, hvor viktig det er at unge mennesker kommer ut i arbeid når de er ferdigutdannet. Hun vektla at man ikke bør føre en ensrettet politikk på dette feltet, men at man bør ta hensyn til et hvert lands særskilte behov. Likevel mener hun at det er nødvendig å jobbe sammen og se på hva man kan lære av hverandre og uttalte at “det finnes ingen ‘one-size fits all’-løsning her, men vi kan uten tvil lære av hverandre”.

Ser til Norge

I tillegg til å sette fokus på situasjonen til de unge i Europa var temaet om å få flere kvinner inn i styrerommene veldig aktuelt. Under diskusjonen ble Norges ordning for å få flere kvinner i arbeid og inn i toppstillinger diskutert, og selv om det ikke var fullstendig enighet om hva som var den beste løsningen var det klart at Norges kunnskap og erfaring på dette feltet kan være til stor nytte for videre arbeid med likestilling i EU. Den norske situasjonen gir et godt eksempel på hvordan lovpålagt kvotering fungerer i praksis. Flere EU-land praktiserer en noenlunde liknende ordningen, men langt fra alle syns at lovbestemt likestilling fungerer bedre enn en frivillig ordning i næringslivet. Etter møtet ble det besluttet at det inntil videre skal gis et forsøk på en frivillig ordning med selvpålagte tiltak for likestilling, og om dette viser seg å ikke fungere vil diskusjonen om lovbestemt likestilling igjen tas opp.