Commission

Erasmus +

Etter omfattende forhandlinger mellom Europakommisjonen, Europaparlamentet og Rådet har EU kommet til enighet rundt det nye ungdoms- og utdanningsprogrammet som vil få navnet Erasmus +. Det nye programmet erstatter det tidligere programmet Erasmus for All, og innebærer blant annet en sammenslåing av EUs utdanningsprogrammer Erasmus, Comenius, Grundtvig og Leonardo Da Vinci, samt en sammenslåing av internasjonale programmer med land utenfor Europa som Erasmus Mundus, Tempus, Alfa og Edulink.

Hensikten med sammenslåingene er å minske fragmenteringen mellom de ulike programmene og styrke kvaliteten i høyere utdanning. Norge vil nå få mulighet til å samarbeide med land som Island og Tyrkia, og flere av de norske innspillene er reflektert i det nye programmet. SiU vil være nasjonalt kontor for utdannings- og sportsfeltet, mens Barne-, ungdoms- og Familiedirektoratet fortsetter som nasjonalt kontor for ungdomsdelen av programmet.

Erasmus + er forventet å ha et budsjett på omkring 14,5 milliarder euro, noe som er en økning på rundt 40 %. Endelige budsjettall er forventet i løpet av oktober/november 2013. Det er forventet at 77,5 % av budsjettet går til utdanning og opplæring, 10 % til ungdom, 1,8 % til sport, og 3,5 % til en ny europeisk låneordning. Den nye europeiske lånegarantiordningen vil gjøre det mulig for omkring 200 000 studenter å fullføre en mastergrad i utlandet. Den nye låneordningen har vært omdiskutert da kritikere mener det er for risikabelt å lansere en slik ordning i et fortsatt kriserammet Europa, preget av usikker økonomisk fremtid og høy arbeidsledighet. Andre argumenterer at ordningen vil være en gylden mulighet for ungdom fra mindre privilegerte miljøer til å ta høyere utdanning.

Europakommisjonen har lansert en nettside med ofte stilte spørsmål rundt det nye programmet, og en kort video. Besøk nettsiden her.