Det belgiske formannskapets prioriteringer for neste halvår

1.juli overtar Belgia det roterende formannskapet i Rådet etter Spania. Fokuset vil ligge på videre implementering av Lisboa-traktaten og håndtering av den økonomiske og finansielle krisen i Europa.

Jean de Ruyt, Belgias EU-ambassadør, presenterte forrige uke det belgiske formannskapets prioriteringer for det neste halve året under et seminar i regi av European Policy Center (EPC).

Etter at Lisboa-traktaten trådte i kraft, har mange ment at ordningen med et roterende formannskap i Rådet ville miste mye av sin hensikt ettersom mange av de tidligere arbeidsoppgavene nå har blitt flyttet over på andre institusjoner og aktører. Men ettersom EUs nye traktat enda ikke er fullt ut iverksatt, vil det belgiske formannskapet fortsette arbeidet med en fullstending implementering.

– Det belgiske formannskapet vil forsette rollen med å overvåke EUs økonomiske aktiviteter og EUs utenrikspolitikk frem til Lisboa-traktens nye infrastruktur er iverksatt for fullt, uttalte De Ruyt.

Videre implementering av Lisboa-trakaten står dermed sentralt i det belgiske formannskapets prioriteringer. Målsetningen er å ”stabilisere” de nye institusjonene innen utgangen av året – deriblant EUs nye diplomatkorps (EEAS). I tillegg la De Ruyt vekt på at ettersom Europaparlamentet nå har styrket sin rolle i beslutningsprosedyrene, vil det være viktig å forhandle seg frem til felles posisjoner.

I tillegg til å overvåke og håndtere den økonomiske og finansielle krisen i Europa, vil det belgiske formannskapet blant annet fokusere på skilsmisseregler, europeisk patent for det indre marked, asyl- og immigrasjon og videre utvidelse av EU. De Ruyt trakk frem Kroatia, men mente likevel at det ville være lite trolig at at landet kom til å bli EUs 28. medlemsland i løpet av 2010.

–  Ettersom Belgia var en av det europeiske felleskapets grunnleggere, vil dette være landets tolvte presidentskap og landet vil bringe sin ekspertise og erfaring inn i arbeidet, sa De Ruyt.

Les mer på den norske EU-delegasjonens nettsider

Les rapporten utarbeidet av EPC her