logo

Bergen sentrum for møte om Europas drikkevann

 

Euraeu er Europas stemme når det kommer til saker som angår drikkevann, og de samler jevnlig inn til forum for diskusjon og kunnskapsutveksling rundt temaet. Når 35 representanter for de største vannverkene i Europa skal møtes for å drøfte utfordringene som kommer ved endringer av regelverk i EU, ny forskning og utvikling i starten av oktober, så vil dette skje i Bergen. 

Eureau dekker en medlemsbase som når mer enn 400 millioner mennesker, og er med det en sann refleksjon på mangfoldet som eksisterer på kontinentet. De er for sine medlemmer et talerør inn i EU, ettersom en av Eureau sine viktigste oppgaver er å være en representant for sin medlemsmasses meninger. I tillegg informerer de sine medlemmer om hva EU foretar seg som kan være av interesse eller fremtidig påvirkning på deres drift innenfor deres region.

Medlemsmassen består av organisasjoner innen vannbransjen fra 27 land, både innenfor- og utenfor EU. Da Bergen er vertskap for Europas fremste drikkevannseksperter den 4. og 5. oktober står problemstillinger knyttet til vann og helse, klimaendring og effekten det har på drikkevannskvaliteten på agendaen.

Med mål om påvirkning

Politikk som omhandler rent drikkevann har vært på EUs agenda siden 80-tallet, og er et felt som befinner seg innenfor Europakommisjonens miljøpolitikk. EU er nå i gang med sitt program for videre arbeid innen forskning, og Eureau vil være en av de mange støttespillerne når det skal kommes med innspill angående adressering av hovedproblemene, og hva som er viktig å forske på i fremtiden.

Norsk Vann er det norske medlemmet i Eureau, og skal være med på arrangementet i Bergen. Norsk Vann er eid av norske kommuner, kommunaleide selskap, samt noen private samvirkevannverk. De representerer 360 kommuner, som dekker rundt 95 % av innbyggerne i Norge. Styret er sammensatt av representanter for eierne, og de finansieres hovedsakelig gjennom kontingenter fra medlemmene.

Etter møtene 4. og 5. oktober vil det utarbeides en felles konklusjon, hvor standpunkter og meninger sammenfatter og sendes til EU. Mye av arbeidet nå omhandler EUs revisjon av Drikkevannsdirektivet.