Evaluering av EUs sjette miljøhandlingsprogram
Europakommisjonen la i slutten av august fram sin melding om evalueringen av EUs sjette miljøhandlingsprogram, Environmental Action Programme (EAP). Dette sjette miljøhandlingsprogrammet gjelder for perioden 2002-2012, og begynner nå derfor å nærme seg slutten. Programmet inneholder retningslinjer og prioriteringer for EU sitt miljøarbeid. Hovedsatsningen i programmet har vært innenfor klimaendringer, natur og biologisk mangfold, miljø og helse og naturressurser og avfall. Miljøkommisæren har vært tydelig på at denne evalueringen måtte være klar før man kunne ta noen bestemmelser for programmets etterfølger.
Evalueringen viser at en stor andel av handlingsmålene i programmet er oppnådd, eller er i ferd med å bli det. På noen områder er imidlertid målsetningene ikke enda nådd. Dette gjelder naturmangfold, jord og vannkvalitet. Evalueringen viser også at en av hovedutfordringene framover vil være implementering av det eksisterende regelverket. Til tross for dette har programmet i stor grad vist seg å være et vellykket rammeverk for miljøpolitikk i EU og har vært en viktig referanse for medlemslandene og lokale styringsmakter i deres miljøarbeid.
Utviklingen innenfor EAP er av stor interesse for Norge siden programmet er innlemmet i EØS-avtalen. Norge deltar også i diskusjonen rundt hva som skal være programmets etterfølger, som er høyt oppe på EUs agenda for øyeblikket. På et uformelt miljøverministermøte i Polen i juli, hvor miljø-og utviklingsminister Erik Solheim deltok, ble det klart at medlemslandene ønsker ett nytt miljøhandlingsprogram. Kommisjonen med miljøkommisær Janez Potocnik i spissen stiller seg ikke like positive. Det er et flertall av medlemslandene som ønsker at den sjuende utgaven av EAP skal være i form av et rettslig dokument. Dette for å gi mer tyngde til miljøargumentene og å gi stabile rammevilkår for nasjonale styresmakter. Kommisjonen stiller seg mer avventende på grunn av at et omfattende lovigingsprogram på miljøområdet vil være vanskelig å få til samtidig med at det arbeides med reform innen områdene landbruk og fiske. I tillegg er et nytt langtidsbudsjett på trappene og vil også være viktig for hva som blir bestemt på miljøområdet.
Kommisjonens melding vil nå være grunnlaget for den videre diskusjonen mellom EU-institusjonene, sivilsamfunnet og næringslivet angående den videre strategien for miljøpolitikken.
Les mer om de framtidige utfordringene innenfor miljøpolitikken og det videre arbeidet med et nytt miljøhandlingsprogram hos EU-delegasjonen.
Kilder: EU-delegasjonen , Kommisjonen.