Seminar om byers klimaarbeid

Onsdag 27. mai arrangerte Vest-Norges Brusselkontor, Sørlandets Europakontor og ICLEI seminaret Breakfast at Sustainability’s: Engaging Cities and Citizens Towards the Paris Climate Negotiations. Klimasjef i Bergen kommune, Eva Britt Isager, presenterte Bergens klimaarbeid.

Local Governments for Sustainability/ICLEI fremmer lokale initiativ og flernivåsamarbeid innen klima. Sammen med medlemsbyenes Europakontorer organiserer ICLEI frokostmøter om klimaarbeid. Hovedinnleggene på gårsdagens møte var ved hhv. EUs økonomiske og sosiale komité (EESC) og ICLEIs europeiske hovedkontor i Freiburg, Tyskland. ICLEI ved Maryke van Staden viste til en rekke ulike ICLEI-initiativ (se også under). EESCs Lutz Ribbe, som deltok i EUs delegasjon til Limamøtet i desember 2014, appelerte til EU om å ta nødvendig ansvar for en gjensidig forpliktende og fremtidsrettet klimaavtale.

Eva Britt Isager om Bergens grønne offentlige transportsatsning. Foto: VNB

Eva Britt Isager om Bergens grønne offentlige transportsatsning. Foto: VNB

Ragnhild Hammer og Eva Britt Isager, leder for klimaseksjonen i Bergen kommune, bidro med beste praksis fra norsk klimaarbeid. Isager vektla Bergens mange satsinger innen bærekraftig mobilitet som biogassbusser, el-ferjer, kommunens eget innkjøpskrav om elbiler, rushtidsavgift og samkjøringssatsing med redusert bompengeavgift også i rushtiden. I tillegg til arbeid for landstrøm til cruiseskip samt Europas største ladestasjon, og et planlagt høyhus (15 etg.) av tre. Hordaland har nå også et Klimapartnernettverk.

Fra Arendal hørte vi om arbeidet for klimanøytralitet gjennom klimaregnskap og politisk klimagruppe. Arendal kan og vil bidra til utslippsreduksjon og andre mål på nasjonalt nivå, men etterlyser nasjonale insentiver og lederskap. Gjennom Arendalsuka bidrar kommunen og Klimapartnere til å sette klimapolitikken på den nasjonale politiske agendaen.

Begge innleggene vakte stor interesse og ble kommentert av flere av bidragsyterne. Byene ble av ICLEI invitert til slutte seg til to av organisasjonenes satsinger:

  1. ICLEI m/ flere bynettverks prosjektprogram the Transformative Actions Program
  2. Innmelding i initiativet Majors Adapt, some er knyttet til EUs Ordføreravtale (Covenant of Majors), som Kristiansand alt deltar i.

Tilslutning til disse initiativene kan gi muligheter for hhv. prosjektfinansiering og deltakelse på klimatoppmøtet i Paris i desember. Her finner dere presentasjonene.

Paneldebatt. Foto: VNB

Paneldebatt. Foto: VNB

Møtet ble avsluttet av en paneldebatt der klimaorganisasjonene Third Generation Environmentalism (E3G) og Climate Action Network Europe (CAN Europe), representanter fra hhv. Bristol og Brussel byer, samt Europakommisjonens generaldirektorat for Klima, deltok. Europakommisjonens representant, Marta Olender, fortalte at EUs klimaarbeid føres med diplomati, både internt i EU, der medlemsland med svært ulike ønsker skal enes om posisjonene, og eksternt, der EU nå fremmer europeiske klimamål i de fleste møter. Kommisjonen jobber her spesielt med å mobilisere de økonomisk sterkeste landene (G20).

Bristol er utpekt til European Green Capital 2015. Deres Brusselrepresentant, Paul Davies, fortalte om byens ambisiøse satsing på en grønn økonomi, gjennom en investeringsplan for energi og transport, og mål om 17.000 nye jobber innen kreativ sektor, IKT og andre typer lavutslippsindustri innen 2030. Evelyne Huytebroeck fra Brusselregionens parlament la vekt på at byene må stå sammen i lobbyarbeidet for en ambisiøs klimapolitikk, og at ICLEIs aktiviteter er sentrale her. Brussel får mye oppmerksomhet pga. mye grøntområder og satsing på nybygging av passivhus, men sliter samtidig med løsninger for grønnere transport.

E3G arbeider for å fremme overgangen til en grønnere verdensøkonomi og samarbeider med byer som piloterer denne typen satsinger. Deres Rosalind Cook sa at Parisforhandlingene er en milepæl heller enn et sluttpunkt, og at det er etter forhandlingene byenes arbeid for å levere begynner. Det gjelder å oppnå en kritisk masse av byer som vil bidra. Direktør Wendel Trio fra CAN Europe, som er paraplyorganisasjon for bl.a. WWF, Oxfam, Friends of the Earth og Greenpeace, sa at det er byene som opplever óg som må takle de lokale effektene av klimaendringene. NGOenes rolle er å fortelle sannheten om disse. Han avsluttet med at kostnadene omleggingen vil koste er den største utfordringen, men at alternativet vil koste mer, og at det grønne skiftet vil bidra med mange nye jobber.