opendays resize

Vest-Norges Brusselkontor deltar på Open Days 2014

Fra 6-9. oktober arrangeres den 12.utgaven av Open Days i Brussel. VNB har tidligere i vår, sammen med andre partnerregioner, jobbet mye med arrangementet og søknaden om å delta er nå innvilget av arrangørene. Workshopen kontoret skal være med å arrangere vil dreie seg om den nye tilnærmingen for vekst og jobber: Smart regional spesialisering.

 «Åpne dager» for Europas regioner

Open Days er det årlige nøkkelarrangementet for EUs arbeid med regionalpolitikk, som arrangeres av EUs regionkomite (COR), Europakommisjonens direktorat for regional og urban politikk (DG REGIO) og over 200 regionale partnere. Arrangementet er en god nettverksplattform som bringer sammen regioner og byer i og utenfor EU. Samtidig er det en arena der nasjonale, lokale, regionale og europeiske beslutningstakere, eksperter, akademia og representanter fra bedrifter møtes for debatt og utveksling av erfaringer relatert til regional og lokal utvikling. Arrangementet består av 100 workshops, debatter og nettverksaktiviteter med over 6000 deltakende. Det vil i tillegg bli holdt lokale arrangementer i hele Europa fra september til november under overskriften « Europe in my region/city».

Regionalt samarbeid

Vest-Norges Brusselkontor har deltatt som regional medarrangør av Open Days siden 2005, og har samarbeidet tett med andre partnerregioner også i år for å delta med en workshop på arrangementet. Nylig ble deltakerlisten for arrangementet publisert og den viser at en rekke ulike workshops vil bli presentert med ulik tematikk, som til sammen belyser Open Days overordnede tema: Growing together; Smart investment for people.

Er “Smart” veien å gå?

VNB har sammen med sine partnerregioner fra blant annet Polen, Danmark, England, Spania og Portugal, kommet frem til et tema for sin workshop, som de mener kan være interessant for mange. Sammen ønsker regionene å legge vekt på EUs nye konsept for vekst gjennom innovasjon, «Smart Specialisation». Smart specialisation er også et formelt element i de nye struktur- og samhørighetsprogrammene. For noen byer og regioner har innovasjon vært hovedelementet i deres vekststrategi lenge og noen er allerede kommet langt i prosessen med å utvikle smarte regionale vekststrategier. For andre regioner er dette konseptet helt nytt.

I workshopen, som VNB er en del av, vil en forsøke å analysere hva en har lært av prosessen, samtidig vil en analysere om en «smart» tilnærming til innovasjon er veien å gå for vekst, jobber og en industriell renessanse. En vil også se om slike regionale strategier har bidratt til vekst og nye jobber. I den andre delen av workshopen stilles spørsmålet om den smarte tilnærmingen kan bidra til at nøkkelsektorer vokser gjennom innovasjon, da spesielt i forhold til energi, mat og vann som eksempler fra regionene. Å være med på dette arrangementet og bidra i denne workshopen, er en fin anledning for VNB å synliggjøre regionen, og i denne sammenheng vise frem gode eksempler på effektiv regional planlegging fra Vest-Norge.

Dette er et viktig arrangement, fordi Open Days er en god regional møteplass som våre medlemmer kan dra nytte av. Samtidig er samarbeidet med de andre europeiske regionene rundt vårt eget arrangement veldig verdifullt, sier direktør ved Vest-Norges Brusselkontor, Merete Mikkelsen.

Mer informasjon om Open Days finner du her

(Foto: Open Days 2014)