Erasmus.jpg

Erasmus – resultater og veien videre

 

Forrige programperiode ble preget av en finanskrise som rammet unionen. Da EU skulle programfeste en ny periode ble særlig ett område pekt ut som viktig for en fremtid bestående av vekst, innovative tanker og grenseovertredende ideer. Utdanningsprogrammet Erasmus + er en fusjon av de tidligere utdannings- og ungdomsprogrammene, med mål om å være en mer effektiv og oversiktlig paraply for et viktig felt.

 Et mål med utdanning er å utvikle unge mennesker til å bli aktivt deltagende samfunnsborgere, med muligheter til å ta de valgene de selv måtte ønske. Erasmus + er et middel på veien mot målet om et mer homogent utdannet Europa, hvor mulighetene for utveksling av både elever, nylig utdannede og lærere fra deltakerlandene skal være gode. Livslang læring er et viktig prinsipp.

Gode resultater

Når EU nå tar fatt på en ny seksårsperiode er det med visshet om gode resultater i fortiden at man tar økt sats på utdanningsfeltet i den nye perioden. 

I en tid hvor løsningen på problemer angående arbeidsløshet er et viktig tema kan EU vise til tall som sier at en student som har studert utenlands har halvparten så høy sannsynlighet for å gå lenge arbeidsledig, enn en student som ikke har vært utenlands. Tall i 2006 viste at 37 % av arbeidsgiverne syntes internasjonal erfaring i studietiden var viktig, i 2014 er dette tallet 64 %.

Videre viser tall at studenter som har vært utenlands i studietiden øker ferdigheter innen problemløsning, toleranse og nysgjerrighet – viktige kvaliteter når studenten en dag skal søke jobb. Statistikkens tale er også klar hva gjelder tilbøyeligheten for å starte et eget firma – langt flere av studentene som har hatt traineestillinger i utlandet gjør nettopp dette.

Nye mål og visjoner samlet Erasmus +

Feltene som angår utdanning, trening, ungdom og sport kan gjøre store bidrag når det kommer til å takle de utfordringene som EU møter, både nå og i det kommende tiår.  

Slik lyder den første setningen i programguiden for Erasmus +, og sier både noe om hvorfor utdanning i økende grad har blitt et satsningsområde, og hvordan den nye organiseringen er. Disse nevnte feltene har tidligere vært deler av ulike program, men samles nå i Erasmus + for å gjøre en eventuell søknadsprosess enklere.

Erasmus + inkluderer nå blant annet sport, livslang læring (tidligere LLP) og utdanning i ett og samme program. Programmet legger til rette for utveksling av fire millioner mennesker i løpet av perioden, hvorav to millioner er studenter som bedriver høyere utdanning og 800 000 er lærere eller trenere, for å nevne de to største gruppene.

Programmet søker å være mer tilgjengelig, og enklere å bruke enn forgjengerne. Men til tross for at det er en ny versjon, med nye mål, så er målet det samme. Mer kunnskap og bedre internasjonal forståelse til flere i hele Europa.