Vil gjøre Europa ledende på kunstig intelligens
Europakommisjonen lanserte AI Continent Action Plan 9. april 2025 – en handlingsplan for kunstig intelligens. Med lanseringen av InvestAI i februar og nå denne omfattende handlingsplanen, mobiliserer EU 200 milliarder euro for å styrke sin posisjon innen kunstig intelligens.
Kunstig intelligens skal implementeres i et bredt spekter av både sektorer og industrier i Europa. Kommisjonens nye handlingsplan er en politisk strategi for å styrke rollen til Europa innen kunstig intelligens. Målet er å forme neste fase av KI-utviklingen, fremme økonomisk vekst og styrke EU sin konkurranseevne innen områder som helsevesen, bioteknologi, robotikk, vitenskap og mer.
Handlingsplanen omfatter fem strategiske områder:
- Utvikle KI-data og tilhørende infrastruktur for databehandling
- Øke tilgangen til store mengder kvalitetsdata
- Fremme bruken av KI i strategiske EU-sektorer
- Styrke KI-kompetanse og talenter
- Forenkling av regelverk
Utvikle KI-data og infrastruktur for databehandling
For å styrke sin KI- og databehandlingskapasitet, planlegger EU å etablere et nettverk av KI-fabrikker rundt Europas superdatamaskiner. Disse skal støtte KI-startups og forskere i utviklingen av avanserte KI-modeller. I tillegg vil EU bygge KI-gigafabrikker – store anlegg med massiv databehandlingskraft – for å utvikle komplekse KI-teknologier. Prosjektet skal finansieres gjennom InvestAI, som mobiliserer 200 milliarder euro for å blant annet støtte etableringen av opptil fem gigafabrikker. I tillegg vil initiativet støttes av Den europeiske investeringsbanken (EIB) og offentlig-private investeringer.
Øke tilgangen til store menger kvalitetsdata
For å fremme KI-innovasjon vil Europakommmisjonen opprette datalaboratorier som samler store mengder kvalitetsdata fra ulike kilder i KI-fabrikker. En omfattende Data Union Strategy vil bli lansert senere i år, for å sikre og forbedre tilgangen til oppsamlede data i et internt marked.
Fremme bruken av KI i strategiske EU-sektorer
EU ser et stort potensial i å videreutvikle bruken av KI i europeisk industri. For å øke bruken av KI i industrien, vil Kommisjonen lansere en egen strategi for Apply AI i løpet av de kommende månedene. Strategien skal hjelpe både privat og offentlig sektor med å bruke KI mer effektivt. I tillegg skal den skape et støttende miljø for bruken av KI i sektorene for helse, transport og utdanning. Dette betyr at EU vil legge til rette for nødvendig regelverk, ressurser og støtteordninger som gjør det enklere for både bedrifter og offentlige aktører å ta i bruk kunstig intelligens.
Styrke KI-kompetanse og talenter
For å møte den økende etterspørselen etter KI-kompetanse, skal Europakommisjonen tilrettelegge for internasjonal rekruttering av KI-eksperter og forskere. Dette skal gjøres gjennom initiativer som EU Talent Pool, Marie Sklodowska-Curie programmet under Horiton Europa og ulike KI-stipendordninger som tilbys av det kommende AI Skills Academy. Tanken er at EU både skal tiltrekke og beholde talenter med KI-kompetanse.
Forenkling av regelverk
Forordningen AI Act skal styrke folks tillit til teknologi, og gi investorer og gründere den juridiske forutsigbarheten de trenger for å kunne utvikle og ta i bruk kunstig intelligens. Kommisjonen vil også etablere en veiledningstjeneste, AI Act Service Desk, for å hjelpe bedrifter med å følge regelverket. Servicedesken skal fungere som en slags veiviser for selskaper som utvikler KI. Den skal gi råd, informasjon og støtte slik at bedrifter forstår og etterlever reglene i KI-forordningen. Norges digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung har understreket hvor viktig det er å delta aktivt i dette arbeidet. Regjeringen planlegger å sende et norsk lovutkast basert på AI Act på høring før sommeren 2025, med mål om at loven skal tre i kraft sensommeren 2026.
Finansiering
Store deler av EUs satsing på kunstig intelligens kommer fra InvestAI – et investeringsfond på 200 milliarder euro. Dette fondet skal finansiere investeringer i infrastruktur, utdanning, innovasjon og regulering, og spiller en sentral rolle i å fremme KI-teknologi. I tillegg er 20 milliarder euro satt av til å bygge KI-gigafabrikker. Midlene skal dekke opprettelsen av opptil fem slike fabrikker i EU.
Norges rolle
Norge er med på å støtte utviklingen av EUs superdatamaskiner gjennom det europeiske fellesforetaket for høyytelsesdatabehandling (EuroHPC JU). Foretaket har som mål å lede an innen europeisk superdatabehandling, og Norge er et av landene som bidrar til opprettelsen av slike datamaskiner. En superdatamaskin er et kritisk verktøy for å forstå og håndtere komplekse utfordringer. Datamaskinen omdanner utfordringene til innovasjonsmuligheter. De spiller dermed en viktig rolle for innbyggerne, industrien og vitenskapen i Europa. Les mer om superdatamaskinen her.
EUs handlingsplan for kunstig intelligens kan du lese her.