Fordeling av EØS-midlene er fastlagt

Onsdag 28. mars 2012 ble den siste avtalen om fordeling av EØS-midlene underskrevet. Det betyr at målsettingen for EØS-midlene for perioden 2009 til 2014 er satt og at det som nå gjenstår er å ferdigstille programforslag. I alt vil det i den inneværende programperioden (2009-2014) utdeles omkring 14 milliarder kroner. Mange av mottakerlandene er allerede godt i gang med planleggingen.

Hovedmålsettingen for midlene i den inneværende perioden er innen klima og miljø. En tredjedel av midlene går til satsing på bærekraftig vekst, miljø, klimaforandringer, karbonfangst og lagring og grønn innovasjon. Sistnevnte er et nytt satsingsområde, støttet av de norske EØS-midlene, som retter seg mot små og mellomstore bedrifter. Målet er å øke bruken av miljøvennlig teknologi, legge til rette for grønne arbeidsplasser og å øke konkurransedyktigheten til “grønne foretak”.

I tillegg til fokuset på miljø er arbeid med sivilsamfunnet, likestilling og styrking av bilaterale relasjoner blant de viktigste områdene EØS-støtten går til. Bilateralt partnerskap er både hovedfokus i programmene og samarbeid mellom bidragsland og mottakerland er en essensiell del i selve prosjektene som skal gjennomføres.

Kort om EØS-midlene:

EØS-midlene er finansiell støtteordning som gis av EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. EØS-midlene skal bidra til å redusere økonomiske og sosiale ulikheter i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Midlene skal også styrke de bilaterale relasjonene med 15 EU/EØS-land i Sentral- og Sør-Europa. Norge er den største bidragsyteren og dekker ca. 97 prosent av EØS-midlene.

I perioden 2009 til 2014 er EØS-støtten på 1,79 milliarder euro totalt, tilsvarende 13,6 milliarder norske kroner.

Etter at målsettingen og programmene for midlene er fastsatt åpnes det for å komme med prosjektforslag tilknyttet de ulike programområdene. Prosjektene som blir godkjent vil få muligheten til å ferdigstille prosjektene og implementere tiltakene frem til 2016.