laszlo andor

En ny sosial dimensjon nødvendig for å redde EMU

Tirsdag 24. september 2013 deltok Vest-Norges Brusselkontor på en konferanse i regi av European Policy Center (EPC). Tittelen på konferansen var ”Do we need more ’Social Europe’ to rescue EMU?”, og tok altså for seg om sosialpolitiske tiltak kan redde den økonomiske og monetære unionen (EMU). Foredragsholder for kvelden var EUs kommissær for sysselsetting, sosialpolitikk og inkludering, László Andor.

Andor snakket om en union som har vært gjennom den største krisen etter andre verdenskrig. I likhet med Europakommisjonens president Barroso, mente også Andor at det verste nå er over, men at det fremdeles kreves at de rette politiske beslutningene blir tatt fremover. Særlig er det utfordringer knyttet til en økende økonomisk polarisering i eurosonen, noe Andor fokuserte spesielt på i sin tale. Han innrømmet flere svakheter med EMU, blant annet at det ikke finnes noe felles budsjett, eller en kollektiv økonomisk politikk for alle de 17 eurolandene. Store forskjeller og ubalanser innad i eurosonen har gjort det vanskelig for unionen å takle asymmetriske sjokk som har oppstått under eurokrisen, særlig på grunn av mangel på integrasjon og lav grad av arbeidsmobilitet mellom landene i unionen. I en pengeunion som eurosonen, mister nasjonale sentralbanker opprinnelige justeringsvirkemidler i form av endringer i valutakurs og rente, ettersom disse bestemmes for hele området av den europeiske sentralbanken (ESB). ESB har foretatt en intern devaluering, altså en nedskriving, av euroen, i håp om at dette vil kunne bedre EUs konkurranseevne. Unionen har blitt kritisert for manglende sosial inkludering, ettersom en slik devaluering fører til oppsigelser og lønnskutt, særlig i importnæringer, og det kan tenkes at den allerede høye arbeidsledigheten vil forsterkes ytterligere på kort sikt. Derfor kreves det en ny sosial dimensjon som kan danne grunnlag for en realøkonomisk konvergens og sosial fremgang for alle EUs 28 medlemsland. Andor påpekte under konferansen at det er viktig å drive forebygging og ta fatt på problemene med en gang de oppstår.

Et av tiltakene fra Kommisjonen er Europa 2020-strategien, som ble lansert i 2010 i kontekst av den økonomiske krisen. Den har som intensjon å bidra til en smart, bærekraftig og inkluderende vekst. Noen av de konkrete målene i strategien er at 75 % av befolkningen mellom 20-64 år skal være sysselsatt, 3 % av BNP skal investeres i forskning og utvikling, samt at det skal være minst 20 millioner færre fattige, alt innen 2020. Hvordan målene skal nås kan variere fra land til land og region til region, men Andor mener likevel at et felles samhold og likhet innad i unionen er viktig, og høyst nødvendig for at EMU skal kunne fungere mer optimalt i fremtiden.

En brosjyre fra EPC om bakgrunnsstoff om László Andors foredrag, finnes her.

Les mer om Europa 2020-strategien hos Europakommisjonen her og hos Europaportalen her

 

Foto: Europakommisjonen