Blå vekst diskutert under maritime seminar i Europaparlamentet

Den 7. og 8. februar arrangerte den maritime klyngen i Västra Götaland and Göteborg, tre maritime seminar i Europaparlamentet i Brussel. Dette arrangementet ble holdt i sammenheng med den europeiske maritime dagen 2012, som blir arrangert i Göteborg 21.-22. mai i år. Tema for den maritime dagen i år er ”Blå vekst”, og forrige ukes seminarer søkte å framheve viktige aspekter ved dette konseptet og slik starte diskusjonen som vil fortsette innenfor disse temaene i mai.

Det første seminaret, Smart Cities need Intelligent Ports, diskuterte behovet for en integrert maritim politikk og en felles agenda for Europas havner. Det ble fokusert på den maritime sektorens bidrag for å nå EUs 2020-strategi og her ble blant andre Göteborg havns satsing på mer miljøvennlige løsninger blant annet landbasert kraftforsyning lagt fram som eksempel.

Seminaret Clean Sustainable Shipping presenterte innovative løsninger som kan bidra til en mer miljøvennlig og bærekraftig maritim transport. Et av eksemplene som ble presentert her var det svenske prosjektet Clean Shipping Index. De tilbyr en nettbasert database hvor lasteiere kan se miljøprestasjonen til fartøy og rederier, og kan deretter velge ut i fra miljøhensyn hvem de vil bruke for å frakte sin last.

Det siste seminaret handlet om innføring av forbud mot dumping av fisk. Blant innleggsholderne var en norsk representant, Snorri Palmeson, fra Fiskeridirektoratet, som holdt en kort presentasjon av norsk fiskeripolitikk og hvordan Norge takler utfordringer med dumping av fisk.

Generelt sett var det enighet om at støtten og interessen den europeiske befolkningen har vist for saken om en bærekraftig fiskernæring, har vært viktig for å vinne gjennom i politiske debatter rundt temaet og få fortgang i prosessen med å sette sammen et nytt lovverk. Politikerne er enige i at noe må gjøres, og under seminaret var det stor interesse for hvordan Norge har taklet det som nå er aktuelle problemstillinger for resten av Europa. Spørsmål som dukket opp handlet blant annet om hvordan man skal følge opp forbudet, hvilke instrumentelle og tekniske virkemidler som trengs. For eksempel hvilke alternativer Norge bruker i stedet for CCTV (en type sikkerhetskamera om bord i båtene) og hvordan man for eksempel kan skape “nye” markeder for fisk eller utnytte overfiske til fordel for miljø og næring med det endelige mål å kutte ned på dumping.

Les mer om seminaret her.