Vil styrke klimafinansiering til byer og regioner

Under FNs klimatoppmøte i Marrakech, COP22, nå i november ble et veikart for klimafinansiering av lokale og regionale initiativ og tiltak mot klimaendringer lagt fram.  I Parisavtalen fra desember 2015 ble det for første gang anerkjent at lokale myndigheter har en rolle i kampen mot klimaendringene, og i løpet COP22 var det fokus på både regioner og byers rolle og økt samarbeid mellom de ulike styringsnivåene.

Veikartet fikk full tilslutning fra de lokale og regionale lederne som deltok på klimatoppmøtet. I dokumentet legges det vekt på behovet for at nasjonale myndigheter bidrar til å styrke lokale og regionale myndigheters muligheter til klimahandling og finansiering til klimatiltak. Det blir også satt fokus på at finansieringssystemer må tilpasses byer og regioner, som har behov i mindre skala enn det dagens finansieringssystemer er beregnet for.

«Marrakech er et viktig skritt framover for klima-saken. Med økt samarbeid mellom nasjonale, regionale og lokale myndigheter og økt innsats for å få finansiering i orden, går verden framover. Vi må fortsette å se framover, for ord betyr lite uten handling: vi må øke investeringer og støtte verdens byer og regioner som er avgjørende for om vi vil nå klimamålene satt i Parisavtalen eller ikke». Dette uttalte Regionkomiteens president Markku Markkula i forbindelse med klimatoppmøtet.

Markkula oppfordret videre til at byer og regioners prestasjoner innen klimakutt må integreres i de nasjonale målene (National Determined Contributions NDCs) så raskt som mulig, for å bidra til at det er samsvar mellom målet om en temperaturstigning godt under 2°C – og nasjonenes klimaforpliktelser. Her mener Markkula at EU bør lede an og innlemme byer og regioners bidrag før neste gjennomgang av de nasjonale målene i 2018.

Initiativet Global Covenant of Mayors trekkes også fram av Regionkomiteen i denne forbindelse som et viktig bidrag fra verdens lokale og regionale myndigheter til å nå klimamålene i Parisavtalen. Initiativet ble dannet seks måneder etter Parisavtalen ble vedtatt, og dannet ved at EUs Covenant of Mayors og Compact of Mayors gikk sammen i et globalt initiativ. Dette er verdens største globale koalisjon av byer som har forpliktet seg til å lede an i klimaarbeidet, med mer enn 7100 deltakende byer fra 119 land. Les også mer om initiativet hos Local Governments for Sustainability/ICLEI, en organisasjon som fremmer lokale initiativ og flernivåsamarbeid innen klima og hvor Bergen kommune er medlem.

Les mer om COP22 i Marrakech og veikartet hos KS.