EU prøver ut nytt system for universitetsrangering

EU har lenge vært misfornøyd med hvordan rangeringen av verdens universiteter blir gjort, og bestemte i 2009 at de skulle forsøke å lage et nytt system som tar høyde for andre og bedre kriterier enn de eksisterende globale rangeringssystemene.

De to viktigste og rivaliserende systemene nå er Times Higher Education Supplement (THES) i Storbritannia og Shanghai Jiao Tong Universitetet sin Academic Ranking of World Universities (SJTU) i Kina. Disse systemene baserer rangeringen hovedsakelig på forskning, i stedet for kvaliteten på professorene, og på institusjoner som helhet i stedet for fakultet eller avdelinger. EU mener at systemet må moderniseres, og tildelte, etter en anbudskonkurranse, denne oppgaven til en tysk/nederlandsk/belgisk/fransk institusjon for kvalitetsvurdering av høyere utdanning og forskning; CHERPA.

I årevis har amerikanske utdanningsinstitusjoner dominert topp 20-listen i både THES og SJTU rangeringene, og mange EU-land, men Frankrike i spissen, har ment at rangeringssystemene ikke oppfyller sitt formål. Det nye rangeringssystemet prøves ut for første gang i år.

Les mer i euobserver.com.