ESA åpner etterforskning av statstøtte til Norsk Film

Den 2.desember besluttet EFTAs overvåkningsorgan å åpne en formell etterforskning av en sak om ulovlig statstøtte til selskaper som tidligere tilhørte Norsk Film. Ni norske selskaper har klaget inn til overvåkningsorganet med krav om etterforskning.

Det første spørsmålet gjelder utbetaling av støtte på 36 millioner kroner til Norsk Film AS i 1998 og 1999 for oppgradering av produksjonsanleggene kalt Filmparken. Det andre spørsmålet omhandler en påstått skattefordel for selskaper som tidligere tilhørte Norsk Film i perioden 1995-2001.

Tilsynet erkjenner viktigheten av film som en hjørnestein av kulturelle uttrykk og har gjennom årene godkjent mange støtteordninger for filmproduksjon og audiovisuelle verk i Norge. Konkurranse og statsstøtte regler er vanligvis ikke til hinder for støtte av filmproduksjon. Men i den foreliggende sak, er ESA i tvil med hensyn til spørsmålet om kompatibilitet.
Overvåkningsorganet vil ta sin endelige beslutning etter å ha gjennomgått innspill fra norske myndigheter og fra andre interesserte parter. Dersom ESA i sin endelige beslutning konkluderer med at bistanden var ulovlig, vil tilbakebetaling av bistanden normalt være nødvendig.

Les mer på ESA sin hjemmeside.