DSC05366.jpg

Norsk startskudd på Open Days 2014

6. oktober inviterte de seks norske regionkontorene i Brussel til medlemsseminar på Norges Hus. Seminaret innledet årets Open Days-uke som varer fra 6.-9. oktober, dette er det 12. Open Days i rekken, siden oppstarten i 2002. Open Days er et svært populært arrangement med rundt 6000 deltakere og over 100 workshops hvert år.

Seminarets ordstyrer var Merete Mikkelsen, direktør ved Vest-Norges Brusselkontor. Etter en kort introduksjon om programmet startet Jan Edøy, regional- og kommunalråden hos EU-delegasjonen dagen. Han snakket om Open Days, de politiske satsningsområdene som prioriteres av Regionkomiteen frem mot 2020, før han ga et overblikk over den økonomiske situasjonen i Europas regioner. Han understrekte viktigheten med at norsk regioner skulle være oppdatert på hva som skjer i andre europeiske regioner innenfor sentrale politiske områder. Edøy gikk også gjennom noen hovedmomenter fra den sjette rapporten til EU om deres samhørighetspolitikk, med et særlig fokus på hvordan samhørighetspolitikken var med på å dempe litt av støtet fra finanskrisen da den gjorde seg gjeldende i 2008.

Daglig leder ved Sørlandets Europakontor, Bodil Agasøster, fortsatte dagen med å gi et innblikk i regionkontorenes rolle og virke. Særlig understrekte hun viktigheten av å utnytte de mulighetene man har innenfor EØS-avtalen på en best mulig måte. Heidi Kristina Jakobsen, direktør ved Stavangerregionens Europakontor, fulgte opp med en presentasjon av sentrale EU-begrep, nettverk og programmer, med et særlig fokus på Europas 2020-strategi.

Som en mann innenfor dørene i Europaparlamentet ga Jan Ole Gudmundsen en solid innføring dets oppbygning og virkemåte som lovgiver sammen med Ministerrådet i EU. Videre diskuterte han betydningen av den synkende valgdeltakelsen ved EU-valgene, og ga sitt syn på hva et mer fragmentert og radikalt Europaparlament ville ha å si for den neste perioden.

Det var mye fokus på EUs nye program Horisont 2020, og daglig leder ved Trøndelags Europakontor understrekte først viktigheten av norsk deltagelse i prosjekter, før Yngve Foss fra Forskningsrådet presenterte prioriteringsområdene innenfor programmet. Dette er verdens største forskningsprogram, og Foss fremhevet at løsninger på samfunnsutfordringer ikke kan løses uten samspill mellom ulike sektorer. Eva-Maria Gärtner fra Gjesdal kommune avsluttet den første delen med et eksempel på et Horisont 2020-prosjekt som kommunen arbeider med sammen med IRIS. Prosjektet dreier seg om byutviklingen av Ålgård sentrum, hvor man tar sikte på å benytte seg av lokale fornybare energiressurser, og som i tillegg har et sterkt fokus på energieffektivisering.

Seminarets andre økt ble innledet av Manuel Palazuelos Martinezfra Europakommisjonen. Han beskrev smart spesialisering som en bevisbasert, dynamisk oppdagelsesprosess. Han understrekte at det er viktig å unngå duplisering og fragmentering ettersom de offentlige ressursene i Europa er begrensede. Det er derfor viktig å være selektiv i støtten til FoU-aktiviteter som er relevante for eksisterende forhold. Una Sjørbotten fra Nordland fylkeskommune presenterte deretter arbeidet med en smart spesialiseringsstrategi for fylket, og delte nyttige erfaringer med forsamlingen om hva de hadde foretatt seg konkret i fylket.

DSC00040.jpg

Deltagere fra Vestlandet. Foto: Even Braastad.

Det siste innlegget på mandagens seminar ble holdt av Anthony van de Ven fra Eindhovens Europakontor. Van de Ven presenterte konseptet smarte byer og samfunn og det europeiske innovasjonspartnerskapet Smart Cities and Communities. Som eksempel trakk han frem prosjektet Triangulum, hvor Stavanger, Eindhoven og Manchester har søkt om å bli fyrtårnbyer innen mobilitet, energi og IKT. Man er per nå i prosessen med å innlede videre forhandlinger med Europakommisjonen om prosjektet, og du kan lese mer om saken hos Stavanger Aftenblad her.