500px-council of the eu logo.svg

Latvias planer for formannskap i Rådet

Den 1. januar bytter Det Europeiske Rådet farger, når stafettpinnen for formannskapet går fra Italia til Latvia. Som innehaver av dette formannskapet er man i større grad med på å forme agendaen, og den 21. november var det duket for møtet på Thon Hotel EU hvor de gjorde rede for sine prioriteringer. Stikkordene er investeringspakke, det digitale Europa og energiunionen.

Italia hadde i sin periode et fokus på lavere arbeidsledighet og økonomisk vekst. Utover dette hadde de et ønske om at EU skulle bli en sterkere og mer samlet utenrikspolitisk stemme.  Dette ble viktig som en konsekvens av de overtrampene Russland gjorde i Ukraina.

Da det nå er Latvia sin tur må flaggene endres på bygget som rommer Det Europeiske Rådet ved Schuman-rundkjøringen.  Fra 1. januar vil Latvia ta over presidentskapet. I sin presentasjon av fokuset i den kommende perioden ble det understrekt at det var i tråd med mange av prioriteringene Juncker hadde offentliggjort for Europakommisjonen

Det å støtte opp og utnytte investeringspakken godt, for å øke antallet jobber, fremme sysselsetting og økte investeringer, ble trukket fram som viktig. I tillegg skal Latvia være en støttespiller i prosessen mot en energiunion, et energisamarbeid som er i planleggingsfasen Energisikkerhet er et hett tema om dagen, og dermed er en sterk union når det kommer til å regulere energimarkedet og støtte utbyggingen av infrastrukturen noe Latvias formannskap vil være med å støtte opp under.

Forhandlingene med USA om en handelsavtale står også som et viktig moment i den kommende perioden, og Latvia mente at viktigheten av denne avtalen strakk seg lenger enn de økonomiske fordelene. Hva angår den utenrikspolitiske situasjonen hadde også Latvia noen hovedprioriteringer. Både krisen i Syria, Ebola og IS ble nevnt som viktige momenter i den geopolitiske situasjonen, men situasjonen ved EUs grenser i Ukraina ble allikevel gitt mest tyngde. Den geopolitiske situasjonen har med situasjonen i Øst-Ukraina blitt en aktuell problemstilling.