NPA 2014-2020Logotype B2 RGB

Første utlysning i ny programperiode

Søknadsfristen for den første utlysningen etter prosjekter innenfor Northern Periphery and Arctic Programme (NPA) for 2014-2020 er på novembers 24. dag. Det er åpent for å søke innenfor alle de fire prioritetene, og programmet vil i sin helhet fordele 56 millioner euro fordelt på ulike prosjekter. Den forrige programperioden førte til gode prosjekter i vår region. 

NPP ble til NPA

NPA er en videreføring av Northern Periphery Programme (NPP), som gjaldt i forrige programperiode fra 2007 til 2013. NPA danner et samarbeid mellom 9 land, hvor man i tillegg til Norge finner man EU-medlemmene Finland, Irland, Sverige og Storbritannia (Skottland og Nord-Irland). På lik linje med Norge, står Færøyene, Island og Grønland, som medlemmer i NPA, men ikke i EU. Til tross for de geografiske forskjellene landene i mellom finnes det likheter som gjør samarbeidet fruktbart. Dette er ting som lav befolkningstetthet, vanskeligheter med fremkommelighet, liten økonomisk spredning, store naturressurser, samt en markant påvirkning av klimaendringer. NPA har som visjon å genere konkurransedyktige og bærekraftige samfunn gjennom samarbeid på tvers av de nasjonale grensene. De nevnte fire prioriteter som skal føre til dette er:

1. Bruk av innovasjon for å opprettholde og utvikle robuste og konkurransedyktige samfunn.
2. Promotere entreprenørskap for å realisere potensialet som ligger i programområdets konkurransefortrinn.
3. Skape energisikkerhet i området gjennom promotering av fornybare energikilder og energieffektivisering.
4. Beskytte, promotere og utvikle kultur- og naturarv.  

De tilgjengelige midlene

Programmet har om lag 56 millioner euro til ulike prosjekter, hvor det gis maksimalt to millioner euro til hvert av prosjektene. Dette er midler som skal brukes i løpet av perioden som strekker seg fra i år, 2014, til utgangen av prosjektperioden i 2020. Gode ideer kan dermed realiseres og finansieres, om man benytter mulighetene som ligger i programmet.

Den første utlysningen etter prosjekter i perioden startet 30. september, og varer til 24. november. Det er åpent for prosjekter innenfor alle de fire prioriteringene, og datoen hvor det annonseres hvilke prosjekter det gås videre med i NPA er 10. februar 2015.

Den forrige programperioden til det daværende Northern Periphery Programme førte med seg konkrete resultater i vår region. Her kan du lese mer om energiprodusentprosjektet Remote og museumsprosjektet Economuseum i Hardanger

Synes dette interessant, kan du gjerne ta kontakt med oss for veiledning og tips om veien videre. Vil du vite mer om den nye programperioden til NPA, samt mulighetene som ligger i programmet, kan du se mer her. Videre finner du mer detaljer om den første utlysningen til NPA her.  

Løp og søk!