IMG 1748N500

Hybridbusser på plass i Bergen

Vi har tidligere skrevet om hybridbussene som skulle finne gatene i Bergen, nå er de på plass, og er med det Norges lengste busser. Det er kun i Malmø de har busser av denne typen, som er en biogasshybridbuss drevet av en elektrisk motor.

Bussen er, i tillegg til å være klimavennlige, 24 meter lang og har en kapasitet på opp mot 155 passasjerer.  Realiseringen av prosjektet har skjedd i samspill med flere aktører, der i blant HOG Energi og Skyss.

Prosjektet med å få bussene på veien i Bergen har hatt en totalramme på rundt 20 millioner kroner. Fylkeskommunen har bidratt med 10 millioner, mens resten er delfinansiert av Transnova og EU. Transnova er et organ som ligger under Samferdselsdepartementet som skal bidra med støtte til klimavennlige og bærekraftige mobilitetsløsninger. Dette er et Interreg-prosjekt, og ligger under Østersjøprogrammet.

En av konklusjonene fra dette prosjektet er at den mest klimavennlige bussen skal kjøres med elektrisk framdrift, der strømmen blir produsert fra en biogassmotor som lader batteriet i bussen, i tillegg til å levere strøm til elektromotorene.  Baltic Biogas Bus har som mål å få flere og bedre busser som er drevet av biogass på veiene i Europa, i en tid hvor både kollektiv og bærekraftig transport blir mer aktuelt.