SIU-logo-hvit-paa-blaa-bakgrunn-JPG-10x4-cm imagelarge

Nye midler for økt norsk deltagelse i Erasmus+

Som et middel for å øke den norske deltagelsen i EUs nyoppussede utdanningsprogram, Erasmus+, har Senter for internasjonalisert utdanning, SIU, satt av en million kroner. Disse pengene skal fungere som etableringsstøtte, som skal gjøre oppstarten av prosjekter under Erasmus+ enklere, så norske institusjoner og bedrifter når opp i konkurransen om de sentraliserte midlene. Fristen er satt til 31. desember.

Institusjoner og bedrifter som ønsker å utvikle prosjekter innenfor ett av de tre sentraliserte tiltakene 1) kunnskapsallianser, 2) sektorallianser eller 3) kapasitetsbygging, inviteres til å søke om midler.  SIU ønsker med denne støtten å løfte frem norske aktører til europeisk og internasjonalt samarbeid.

De sentraliserte midlene

Kunnskapsallianser

Kunnskapsallianser er partnerskap med større prosjekter som skal styrke samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv. Her vektlegges innovasjon og entreprenørskap sammen med nyutvikling vedrørende metoder for utdanning og arbeidsliv. Et slikt partnerskap må bestå av minimum seks organisasjoner fra tre land, hvorav de av partnerne er høyere utdanningsinstitusjoner, og to er virksomheter. Land utenfor EU, EØS og EFTA kan også delta som partner.

Sektorallianser

Sektorallianser er partnerskapsprosjekter som søker å styrke samarbeid mellom fag- og yrkesopplæringen og arbeidslivet, med mål om at det bidrar til at opplæringen står i stil til kravene i den faktiske fagutøvelsen. Her må man ha minst ni organisasjoner/virksomheter fra tre land, hvorav to må være medlemsland. Også her kan land utenfor EU, EØS og EFTA delta om dette synes å tilføre en merverdi til prosjektet.

Kapasitetsbygging

Erasmus.jpg

Kapasitetsbyggingsprosjekter skal bestå av land som deltar i Erasmus+ og minst partnerland utenfor EU, EØS og EFTA, med mål om å heve kvaliteten på høyere utdanning i partnerlandene utenfor Erasmus+-samarbeidet. Dette kan gjennomføres med fokus på kapasitetsbygging på institusjons- eller systemnivå. Her må man ha en partner utenfor EU, EØS og EFTA, med minimum to høyere utdanningsinstitusjoner, og tre programland, med minst en høyere utdanningsinstitusjon i hvert land.

Hvem kan søke, og hva gis det støtte til?

Da Erasmus+ finansierer prosjekter for kapasitetsbygging, med sikte på å bedre utdanningsnivået i land utenfor eget område, er målet særlig naboland på Vest-Balkan og EUs øvrige naboland i øst og i sør.

Alle norske organisasjoner som er involvert i utdanning kan søke om å etablere et prosjekt. SIU tilbyr totalt inntil 100.000 kroner i etableringsstøtte som kan dekke lønnskostnader, reise, møtekostnader og rådgivning til søknadsskriving. Slusene for søknader åpnet 2. oktober, og vil bli vurdert fortløpende ut året, med frist klokka 12:00 den 31. desember 2014.

Løp og søk!