InterregEUROPE C

Presentasjon av ny programperiode for Interreg

Interreg er et EU-program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon på tvers av landegrensene. Programmet ble etablert i 1990 for å forsterke samarbeidet mellom regioner, og Norge har vært aktiv deltager i samarbeidet siden 1996. Fra og med 2014 starter en ny periode, med fokus på å videreføre det de har gjort godt før i tillegg til å legge opp til forenklinger for små og mellomstore bedrifter.

Den forrige programperioden, Interreg IV, varte fra 2007 til utgangen av 2013. Norge blir fremhevet som en aktiv aktør i perioden av lederen for EUs generaldirektorat for regionalpolitikk (DG Regio) sin avdeling for regionalt samarbeid, Colin Wolfe. I europeisk sammenheng er vi et lite land hva gjelder innbyggertall, men deltagelse i 613 prosjekter tilsvarer likevel EU-gjennomsnittet. Interreg fremheves som en viktig arena for Norge med tanke på interesser om å utnytte naturressurser, og i å ivareta forbindelseslinjer og kommunikasjon i nordområdene.

Eksempler fra forrige periode

På Vestlandet har den foregående programperioden ført til spennende prosjekter innenfor mye forskjellig, blant annet innenfor klimavennlig utvikling og en renere sjøfartstransport, for å nevne noe.

CNSS (Clean North Sea Shipping) var navnet på prosjektet som startet i 2010 med fokus på klimagassutslipp fra skip, blant annet ved å kartlegge luftkvaliteten i havner og havneområder. Hordaland var også sterkt representert i prosjektet blant annet ved VNB- medlemmene, Bergen kommune og BKK. Da prosjektet ble oppsummert fire år senere, i mars 2014, var det med entusiasme og gode resultater. Europakommisjonens generaldirektorat for miljø deltok på konferansen, og ga uttrykk for at resultatene fra prosjektet vil være svært viktige bidrag inn i det arbeidet Europakommisjonen gjør på luftkvalitet. Prosjektpartnerne uttalte i konferansens oppsummeringsdel at de er svært fornøyde med prosjektet, og at det også har gitt viktig motivasjon internt hos noen partnere for å gjøre konkrete tiltak for å bedre miljøet.

Videre er Camino navnet på et prosjekt hvor Bergen kommune deltar. Camino startet i september 2013, og avsluttes i mars 2015. Med mål om innovative løsninger for økt klimatilpasning på lokalt nivå har prosjektet blitt et verktøy i strategijungelen på veien mot implementering av klimavennlig politikk. Når prosjektet hadde pågått i vel et år uttrykte Bergen kommune at de var svært fornøyd med lærdommen de hadde tilegnet seg gjennom Camino. Spesielt fremhevet de viktigheten av nye nettverk på tvers av landegrensene, og det å lære om hvordan andre har utviklet strategier for å møte aktuelle problemer. Bergen er en kommune med en del overvann i løpet av ett år, og har nå utviklet strategier for å bruke dette overvannet som et positivt element i bybildet.

Nye sjanser i ny periode

Da Interreg V nå setter i gang, gjøres det med visshet om at mye har fungert godt i foregående prosjektperiode. Dette skal det bygges videre på, men med et økt fokus på å gjøre det enklere for prosjektdeltagelse for små og mellomstore bedrifter. Interreg V er et nyttig rammeverk for å fremme samarbeid på tvers av regionene i Europa. Deltagelse i et slikt rammeverk kan være med på å utvikle noe nyskapende og innovativt, eller gjøre gode prosjekter eller ideer enda bedre.