IVB NPP logo

Remote – merverdi for energiprodusenter

For å øke bruken av fornybar energi i distriktene har Remote vært et prosjekt under Northern Periphery-programmet. Prosjektet tar sikte på å støtte, samt øke, lokale kapasiteter når det kommer til å finne gode energiløsninger på tvers av det som defineres som den nordlige periferi. Gode løsninger i de respektive regionene skal også utveksles, for å inspirere til videre utvikling. Med som norsk partner er Fylkesmannen i Hordaland. 

Den nordlige periferi

Northern Periphery Programme (NPP) er et program innenfor Interreg som finansierer prosjekter for distrikter i det nordlige Europa, for å utvikle deres økonomiske, sosiale og klimamessige potensial. I Remote er det partnere fra Skottland, Irland, Sverige og Finland i tillegg til Fylkesmannen i Hordaland. Deltagelse i dette prosjektet ble en naturlig videreføring etter å ha deltatt i ulike prosjekter som har omhandlet energi tidligere, noe som gjelder for mange av de andre av partnerne også.

Med partnere fra ulike regioner, er utgangspunktet for energikilder forskjellige. Satsningsområdene innenfor prosjektene har også variert på grunn av dette, preget av egne mulighetsrammer og forutsetninger. Felles for partnerne er at de ønsker å tenke innovativt og proaktivt for å stå godt rustet til å møte de utfordringer som fremtidens klimaendringer, og samtidig et økt energibehov, kan føre til.

Merverdi i distriktene

Learning from the experiences of others – interesting remote cases. Slik lyder overskriften i det første kapitlet i håndboken som har blitt utarbeidet i forbindelse med prosjektet.  I håndboken kan du lese og se bilder fra de ulike regionenes eksempler på såkalte «demonstration sites». Blant annet trekkes vår medlemskommune Samnanger frem. Kraftsenteret i Samnanger var et prosjekt som de selv var ansvarlig for som kommune, sammen med offentlige aktører på regionalt og fylkesnivå, Høyskolen i Bergen (HIB), BKK og Sparebanken Vest. Målet var å etablere et senter for småskala energi- og klimaløsninger. Visjonen for prosjektet var å promotere innovative løsninger og effektiv utnyttelse av fornybar energi for å gjøre verden litt renere, mens man samtidig skapte lokale arbeidsplasser. 

Det viste seg etter hvert vanskelig å finne et markedspotensial som la et godt nok grunnlag for videre investeringer, og det ble i 2013 besluttet å avslutte prosjektet. Imidlertid ble det foreslått å realisere deler av innholdet i prosjektet, i en videreføring i samarbeid med BKK og HIB. Denne videreføringen er i form av Frøland kraftstasjon, energisafari for elever ved videregående skoler og videre deltagelse i EU-prosjektet «The development of small hydropower plants in low mountain range». 

Opplev Odda

Et annet eksempel på merverdi i distriktene finner vi i Odda, hvor det Norske Vasskraft- og Industrstadsimuseum er lokalisert. Dette er et nedlagt vannkraftverk som nå er et museum som samarbeider med Opplev Odda, et hotell i nærområdet, Hardanger Sideri AS, Energi Teknikk AS, samt et lokalt vannkraftverk som ønske å bruke lokal energi i produksjon.

I samarbeid med Opplev Odda har man blant annet opprettet en klatrevegg som følger kraftrørene opp langs fjellsiden. Prosjektet rundt Museet i Odda er i følge den nevnte håndboka i startfasen, hvor man fortsatt forsøker å samle aktørene rundt ideen.

kW pluss

Den 8. september ble det arrangert en konferanse med navnet kW pluss – hvordan oppnå merverdi av lokal verdisatsning?Her deltok grundere og ulike aktører som arbeider innenfor felt som berører fornybar energi. Isak Liland og Eivind Tvedt var to av foredragsholderne, som ga eksempler på småkraftpionere som jobber med å tegne ett bilde av hvordan man kan drive med lokal kraftproduksjon. Kortreist energi skulle her fremheves som noe mer enn bare energi. 

Eivind Tvedt er grunder og salgssjef hos Energi Teknikk AS, men har også et eget kraftverk på gården sin. Han holdt et innlegg på erfaringskonferansen som omhandlet lokalt kraft som skaperen av lokal industri.

Erfaringskonferansen hadde en deltagerliste som strakk seg fra småkraftprodusenter, aktører interessert i effektiv bruk av fornybar energi og aktører som vurderer å starte som energiprodusenter. Det å vise konkrete suksesshistorier fra aktører som har vært i samme posisjon som tilhørerne, kan være et insentiv for å starte med energi når nå kraftprisene er lave og insentivene kan synes få.  Og det er dette kW pluss handler om; hvordan en lokal energiprodusent kan få flere kroner ut av sitt virke. Da trengs nye og innovative tanker, og erfaringskonferansen var et forum for slike ideer.

kW pluss er også navnet på en app som blir tilgjengelig i løpet av høsten. Denne skal være med på å synliggjøre småskala kraftverk i distriktene, den kan brukes av energiprodusenter som en gratis markedsføring. Ragna Flotve hos Fylkesmannen i Hordaland presenterte denne appen på konferansen 8. september.

Deltagelse internasjonalt gir merverdi lokalt

Det nevnte siktemålet til Remote var å støtte, samt øke, lokale kapasiteter når det kommer til å finne gode energiløsninger på tvers av det som defineres som den nordlige periferi. Som et generelt rammeverk har deltagerne innenfor prosjektets rammer løst det på ulike måter, ut i fra egne forutsetninger. Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland understreker at deltagelse internasjonalt har vært en viktig brikke for å utnytte sitt potensiale som region enda bedre, og lære enda litt mer.

Videre utover høsten skal en film som viser mer om prosjektet legges ut på internett. Denne vil vise hvordan aktører i distriktet tenker innovativt angående effektiv og lokal energiproduksjon. Prosjektet Remote var i seg selv var ferdig ved utgangen av september, men fruktene av prosjektet vil bæres videre også i tiden som kommer.