Europakommisjonen la fram nye retningslinjer for statsstøtte til miljø og energi

De nye retningslinjene for statsstøtte innen miljø og energi (EEAG) ble vedtatt av Europakommisjonen onsdag 9. april. Dette er en del av en større gjennomgang i Europakommisjonen av statsstøtteregelverket. De nye reglene innen miljø og energi skal støtte medlemsstatene i arbeidet med å nå sine klimamål for 2020. Retningslinjene fremmer en gradvis overgang fra subsidier til fornybare energikilder, som kan ha markedsvridende effekter, til markedsbasert støtte til fornybar energi. Kriterier for unntak for energiintensiv industri som er spesielt utsatt for internasjonal konkurranse er også inkludert. Videre inneholder retningslinjene nye bestemmelser om støtte til energiinfrastruktur og produksjonskapasitet for å styrke det indre energimarkedet og sikre forsyningssikkerheten.

I følge Europakommissær Joaquín Almunia som har ansvaret for konkurransepolitikk ”er det på tide at fornybare energikilder deltar i markedet”. I fortsettelsen sier han at de nye retningslinjene skal bidra til at ”Europa når sine ambisiøse energi- og klimamål på en slik måte at det innebærer en lavest mulig kostnad for skattebetalerne, og uten at det fører til konkurransevridning i det indre markedet”.

De nye retningslinjene trer i kraft i EU 1. juni 2014 og vil gjelde ut 2020. De erstatter det tidligere regelverket fra 2008, og det fullstendige dokumentet finner du her. Se også Europakommisjonens ”spørsmål og svar” om de nye retningslinjene.

I forbindelse med ordningen for differensiert arbeidsgiveravgift har det de siste ukene i Norge vært diskusjoner om hvilken betydning de nye retningslinjene for Norges del. Energi er ett av sektorområdene hvor det ikke lenger vil være tillatt med differensiert arbeidsgiveravgift, i følge det nye forslaget som ble lagt fram for noen uker siden av Regjeringen. I det nye forslaget som ble sendt inn til ESA, vil dette gjelde innen produksjon, transmisjon og distribusjon av energi fra og med 1. juli 2014. Det pågår nå en prosess mellom Norge og EFTAs overvåkningsorgan ESA, hvor ESA skal fatte en endelig beslutning angående regelverket i mai. Det tyder ikke på at energi vil komme inn igjen i ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, og dette vil ha konsekvenser for mange energiselskaper som vil få økte lønningskostnader. Regjeringen arbeider nå med mulige kompensasjonsordninger. Les mer hos Energi Norge.