Ble ikke enige om utnevnelser til EUs lederstillinger

EUs statsledere var den 16. juli samlet i et ”special meeting” i Brussel. Her diskuterte de utnevnelser til de ulike toppstillingene i EU, i tillegg sto nye sanksjoner overfor Russland og situasjonen i Gaza på statsledernes agenda. Det ble imidlertid ingen enighet om utnevnelsene av den neste presidenten i Rådet og EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk.  Et nytt møte for å fortsette diskusjonen ble derfor planlagt holdt 30. august.

I følge nettstedet EurActiv er det EU-landene øst i Europa som blokkerte for at en endelig avgjørelse kunne tas i dette møtet. De vil ikke avgjøre hvem som skal inneha disse stillingene før de vet hvilke porteføljer som vil bli tildelt ”deres” framtidige kommissærer. Medlemslandene skal før neste møte i slutten av august avgjøre hvem som blir deres kandidat til kollegiet i Europakommisjonen. 

Sammensetningen av kommissærkollegiet skal tilslutt godkjennes av Europaparlamentet i en avstemning, og blir formelt utnevnt av Rådet basert på kvalifisert flertall. Den nye kommisjonens periode starter offisielt 1. november.  Jean-Claude Juncker ble tidligere denne uken valgt til presidentvervet i Europakommisjonen av Europaparlamentet.

Konklusjonene fra toppmøtet kan du lese her. Les mer om de ulike kandidatene som har blitt nevnt som aktuelle for lederstillingene i EU i Aftenposten